Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στα “δόντια” των Σούπερ Μάρκετ – Φωνή απόγνωσης

Ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη συμφωνία της Μαρινόπουλος ΑΕ, δέχονται, από άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έντονες πιέσεις για να προχωρήσουν αφενός σε πρόσθετες παροχές και εκπτώσεις, και αφετέρου σε επιμήκυνση του, ήδη μεγάλου, χρόνου πίστωσης.

Αυτό επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος

Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, προς τον Πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, τον Επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη και στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

Η κατάσταση αυτή είναι ασφυκτική, τόνιζει ο ΣΒΒΕ, για την Ελληνική μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, ενώ η προφανής συνέπειά της θα είναι να οδηγηθούν σε πτώχευση δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Παράλληλα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι το άναρχο αυτό τοπίο δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες και αποτελεί ευκαιρία, ούτως ώστε να ληφθούν επιτέλους τα απαιτούμενα μέτρα και να επανεξεταστεί το καθεστώτος των συναλλαγών ανάμεσα στις εταιρίες μεταποίησης και του λιανεμπορίου, το οποίο θα πρέπει να διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:

• οι τιμές πώλησης των προμηθευτών να πραγματοποιούνται στην καθαρή τιμή, ενώ οι λοιπές παροχές να προσδιορίζονται σε συγκεκριμένο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών και να εμφανίζονται σε ενιαίο τιμολόγιο, και,

• οι πληρωμές των προϊόντων να συνάδουν με τη φύση τους (π.χ. ευπαθή προϊόντα έναντι αυτών μεγάλης διάρκειας) και να γίνονται εντός των χρονικών ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη θέσπιση ποινικών ρητρών για τις εκπρόθεσμες πληρωμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα