Οι ΗΠΑ θέλουν να βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος – “Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά”

Το ελληνικό χρέος θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων αξιωματούχων των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας.

Ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters, χαιρέτισε τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους πιστωτές σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους και

στις συντάξεις, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά».

«O υπουργός”, είπε ο αξιωματούχος, ” έχει επισημάνει ότι περιμένουμε από την Ευρώπη να προσπαθήσει να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα. Νομίζω ότι έχουμε παρατηρήσει κάποια από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση των πολιτικών ζητημάτων με την Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να βρεθεί η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και προσδοκούμε αυτό που μπορεί να είναι ένα τελικό πακέτο. Όπως έχετε δει στο παρελθόν, ο υπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πρόωρο για εμάς να διαμορφώσουμε μια άποψη για συγκεκριμένες πτυχές του ελληνικού προγράμματος μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία».

Ο αξιωματούχος επανέλαβε εξάλλου τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, στο Μπάρι τθα γίνουν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αρχικά θα συζητήσει στους τεχνοκράτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης, δηλαδή στο Εuroworking Group την προσεχή Δευτέρα και στη συνέχεια στο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

ΣΕΝΑΡΙΑ

Αναφορικά με τους τρόπους ελάφρυνσης, στο “τραπέζι” βρίσκονται διάφορα σενάρια, τα οποία επικεντρώνονται στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, στην μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

Η διευθέτηση του χρέους σε συνδυασμό με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, η οποία τους τελευταίους μήνες -και λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης- βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα