Οι δύο ρωσικές εταιρείες για τη ΔΕΠΑ και το δίλημμα της ελληνικής κυβέρνησης

Η Gazprom και η Sintez είναι τα δύο φαβορί για την εξαγορά του ομίλου της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Το εν λόγω ενδιαφέρον θέτει σε δίλημμα την ελληνική κυβέρνηση.

«Τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει αν οι Ρώσοι μας υποβάλουν προσφορά

που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;» δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι υπό πίεση από την τρόικα προκειμένου να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ανάδυση των ρωσικών εταιρειών ως φαβορί για την αγορά της ΔΕΠΑ προκάλεσαν προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε ρωσικά συμφέροντα. «Προχωρούμε στη διαδικασία αποκρατικοποίησης με την αντίληψη ότι όποιος και αν αγοράσει τη ΔΕΠΑ θα λειτουργεί σε μία αγορά της ΕΕ και θα είναι υποχρεωμένος να είναι πλήρως συνεπής με τη νομοθεσία της ΕΕ» δήλωσε αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι Financial Times σημειώνουν, επίσης, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναβάλει δύο φορές την απόφαση για τα λίστα με τις εταιρείες που θα υποβάλουν τελικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ – την εταιρεία φυσικού αερίου -και τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ- τον διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα