Οι δηλώσεις της Κ.Λαγκάρντ για την Ελλάδα και την ευρωπαική οικονομία (video)

Η Christine Lagarde ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την κατ’ αρχήν έγκριση (AIP) μιας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα.

“Παρατηρήσαμε πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές, με το staff level agreement να υποστηρίζεται νομοθετικά από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην

ελάφρυνση του χρέους, αν και χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις ως προς το εύρος και το είδος των μέτρων που θα παρασχεθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας” σημειώνει η Lagarde.

H ίδια διευκρινίζει ότι η κατ’αρχήν έγκριση είναι μια διαδικασία στην οποία το ΔΝΤ έχει στηριχθεί στο παρελθόν, όταν υπήρχε συμφωνία για πολιτικές που δικαιολογούσαν ένα πρόγραμμα που θα υποστηρίζεται από το ΔΝΤ, αλλά δεν υπήρχε μια πλήρης συμφωνία μεταξύ του κράτους μέλους και των πιστωτών του για την επόμενη χρηματοδότηση ή την ελάφρυνση του χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η έγκριση επί της αρχής θα επιτρέψει στο Ταμείο να είναι υποστηρικτικό προς την πρόοδο που σημειώνεται στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων στη βάση της συμφωνίας με το ΔΝΤ θα εξαρτάται από τις δεσμεύσεις που θα παράσχουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές για επαρκή ελάφρυνση χρέους που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα του χρέους.

“Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι η έγκριση επί της αρχής υπηρετεί την αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη, αυτό των μεταρρυθμιστικών πολιτικών σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους. Με τη συμφωνία, η αποδέσμευση κεφαλαίων του ΔΝΤ θα εξαρτάται από την εφαρμογή των πολιτικών και τη λήψη διαβεβαιώσεων για ελάφρυνση του χρέους έτσι ώστε το χρέος να μπορεί να κριθεί βιώσιμο”, πρόσθεσε η Lagarde. “Επιπρόσθετα, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει αποκλειστικά με την σχετική ανάλυση του ΔΝΤ”. Σύμφωνα με την Lagarde, η έγκριση επί της αρχής αναμένεται να περιλαμβάνει μια προληπτική συμφωνία για ένα δάνειο, το ύψος του οποίου θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από το όριο πρόσβασης του ταμείου (στα 2 δισ. δολάρια).

“Είμαι πεπεισμένη ότι η χρήση της έγκρισης επί της αρχής θα δώσει στο ΔΝΤ τη δυνατότητα να ελέγχει τόσο τη μεταρρύθμιση όσο και την ελάφρυνση του χρέους. Θα προσφέρει σιγουριά στους πιστωτές για να αποδεσμεύσουν την δόση του προγράμματος του ESM τον Ιούλιο –περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο πιθανή σοβαρή κρίση στην ελληνική οικονομία- και δίνοντας σιγουριά στους επενδυτές για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αναπτυχθεί και του ελληνικού λαού να ευημερήσει”, κατέληξε η Lagarde, εκφράζοντας την ελπίδα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να λάβουν σύντομα την οριστική τους μορφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα