ΟΙ “ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ” ΤΟΥ 2011 ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΟΙ “ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ” ΤΟΥ 2016 ΤΙ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ;

Το περίφημο “Κίνημα των Αγανακτισμένων” του 2011, με συμμετέχοντες στις Πλατείες (και κυρίως στο Σύνταγμα) χιλιάδες πολίτες, είχε την κατάληξη που όλοι γνωρίζουμε…

…Όλοι στα σπίτια τους, απογοητευμένοι από το γεγονός της υπογραφής και του τρίτου μνημονίου, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Προηγήθηκε το δεύτερο μνημόνιο της Νέας Δημοκρατίας…

Στο …κίνημα αυτό, πέραν των πολιτών που προσήρχοντο αυθόρμητα, “οργανωμένη συμμετοχή”

είχαν ο τότε ΣΥΡΙΖΑ και ακραίοι δεξιοί της Χρυσής Αυγής που διακρίθηκαν για …τις μούτζες τους στο Κοινοβούλιο…

…Κατρούγκαλος, Τσακαλώτος και Βαρουφάκης, ήταν μεταξύ των ομιλητών σε συγκέντρωση αγανακτισμένων στις 7 Ιουνίου 2011…

…ΣΗΜΕΡΑ, καλοκαίρι του 2016, πέντε χρόνια μετά, ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ!…

…ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ, είναι το σύνθημα πολιτών, που ετοιμάζονται να βγουν στις Πλατείες στις 15 του μηνός…

…Και το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει πολιτική ταραχή…

…Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του υπουργού Ν.Φίλη, βλέπει…στα όρια του Συντάγματος αυτές τις συγκεντρώσεις(!) και η ΑΥΓΗ στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, μιλάει για …Κίνημα Κατσαρόλας που ετοιμάζουν ο Άδωνις και οι Νεοδημοκράτες. Ακόμα πιο…προχώ, το πρωτοσέλιδο της …πιστής στην Αριστερά Kontra news…

…H επίσημη ΝΔ έχει αντιδράσει κατηγορώντας τον υπουργό Φίλη για τις “αντιδημοκρατικές” του απόψεις και τα σημερινά ΝΕΑ έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο “Οι Αγανακτισμένοι ξανάρχονται – Η Πλατεία στοιχειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ”…

…ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ, οι εκάστοτε κυβερνώντες βλέπουν εχθρούς στις Πλατείες και οι εκάστοτε αντιπολιτευόμενοι, δικαίως διαμαρτυρόμενους πολίτες!

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Σύνταγμα (7/6/2011)

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ…

http://www.kathimerini.gr/730337/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/oi-aganaktismenoi-eishl8an-sth-voylh

Εκλεισε ένας χρόνος από το περίφημο κίνημα των «Αγανακτισμένων». Στις αρχές του περυσινού καλοκαιριού, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις της χώρας, συνωστίστηκαν στις πλατείες, προκειμένου να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για τα οικονομικά μέτρα, αλλά και να διατρανώσουν την απέχθειά τους για το πολιτικό σύστημα. Η τηλεοπτική κάλυψη των συγκεντρώσεων, οι συνεχείς συζητήσεις και τα άρθρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενίσχυσαν τον συλλογικό ναρκισσισμό του πλήθους. Η διαπόμπευση των πολιτικών προκαλούσε συλλογική και ατομική ηδονή. Η «γιούχα» και η μούντζα προβλήθηκαν ως ένας εναλλακτικός τρόπος πολιτικής σκέψης. Την ίδια στιγμή, πολιτικές δυνάμεις της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς όχι μόνο κολάκευαν αυτό το πλήθος, αλλά φρόντιζαν να το πλαισιώσουν οργανωτικά και ιδεολογικά. Ηταν η πρώτη φορά, στη μεταπολίτευση, που μια τόσο μαζική ενέργεια στρεφόταν ευθέως ενάντια στο Κοινοβούλιο και στον κοινοβουλευτισμό.

Δύο πολιτικές δυνάμεις έδρασαν μέσα στο πλήθος «σαν το ψάρι στο νερό», όπως θα έλεγε ο πρόεδρος Μάο. Η μία ήταν η Χρυσή Αυγή. Με πολιτικό λάβαρο τον χυδαίο εθνικισμό, οι εθνικοσοσιαλιστές κατάφεραν να μπολιάσουν σε πολιτική πρόταση τον εθνικιστικό αντικοινοβουλευτισμό των «Αγανακτισμένων». Εκεί στην «άνω πλατεία», έγιναν ένα με το πλήθος. Εξέφρασαν τα αισθήματά του όταν τραγουδούσαν με πάθος τον εθνικό ύμνο, όταν μούντζωναν το Κοινοβούλιο, όταν έφτυναν τους βουλευτές, ακόμη κι όταν πήγαν να εισβάλουν στο κτίριο της Βουλής.

Αναδείχτηκε έτσι, από τη μια πλευρά, μια ατζέντα δεξιού ολοκληρωτισμού που προέβλεπε γενική εκκαθάριση: από τους «προδότες πολιτικούς» μέχρι τους μετανάστες. Το φαινόμενο αντιμετωπίστηκε τότε από πολλούς σχεδόν ως χαριτωμένο ή έστω γραφικό. Ας μη βαυκαλιζόμαστε άλλο. Η Χρυσή Αυγή γεννήθηκε στον Αγιο Παντελεήμονα, αλλά μεγάλωσε και νομιμοποιήθηκε πολιτικά στην πλατεία Συντάγματος, χάρη στη ρητορική της ενάντια στο πολιτικό σύστημα. Ο δεξιός αντιφιλελευθερισμός της Χρυσής Αυγής έγινε αποδεκτός από ένα κομμάτι του κόσμου που αναζητούσε την εθνική αναγέννηση μέσα στη ρώμη του αυταρχισμού.

Η αντισυστημική άκρα αριστερά, και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε η δεύτερη δύναμη που αξιοποίησε την οργή των «Αγανακτισμένων». Οι πιο δραστήριες ακροαριστερές συνιστώσες της οργάνωσης επιχείρησαν συστηματικά και δραστήρια να πείσουν για το δικό τους σχέδιο υπονόμευσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, που το ονόμασαν «Αμεση Δημοκρατία». Εμφανιζόμενος με πολύ πιο φιλικό προφίλ και έξυπνη στρατηγική, ο αριστερός αντιφιλελευθερισμός είχε ταχύτερη και ευρύτερη διείσδυση από ό,τι ο δεξιός αντιφιλελευθερισμός. Εξάλλου, είχε προ πολλού περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις εισαγωγής του στην ελληνική κοινωνία της μεταπολίτευσης.

Πως ξεκίνησε το Κίνημα των αγανακτισμένων; Πως χιλιάδες άνθρωποι βρήθηκαν στο Λευκό Πύργο, στο Σύνταγμα και τις πλατείες όλης της χώρας; Τι συνετέλεσε ώστε να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα και τόσο δυναμικά ενώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μια καθημερινή πεισματάρικη διαμαρτυρία που συμπυκνώνεται στη φράση «Φτάνει πια. Ξυπνήσαμε. Να φύγετε όλοι εσείς που καταντήσατε έτσι τη χώρα και το λαό».

Στο διαδίκτυο γράφτηκαν πάρα πολλά σχετικά με το σημείο μηδέν από το οποίο άναψε η σπίθα που φούντωσε σε πυρκαγιά και άναψε φωτιές σε κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές, τράπεζες ακόμη και στην Ευρώπη που είδε τις πλατείες της να γεμίζουν πολίτες που διαμαρτύρονται και ξεσηκώνονται.

Δύο Θεσσαλονικείς, εμπνευσμένοι από το κίνημα των Ισπανών “Indigniados” ή «Μ-15» και ενδεχομένως από τα ειρωνικά συνθήματα «Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες» που φώναξαν, με στόχο ακριβώς να «ξυπνήσουν» την ελληνική νεολαία, έφτιαξαν στο facebook τη σελίδα ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ.

«Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες» έγραψαν.

Γρήγορα όμως η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου δημιούργησε την ανάγκη να γίνουν περισσότεροι οι διαχειριστές της σελίδας. Δείτε τι ανέφεραν, προφανώς για να μην υπάρξουν, ηθελημένες ή μη,παρεξηγήσεις και παρερμηνείες:

«Δεν είμαστε ομάδα, κόμμα, σύλλογος ή κάτι άλλο. Φτιάξαμε, πολύ απλά, μία εκδήλωση για να βρεθούμε ειρηνικά. Το “ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ” το υιοθετήσαμε από την ελεύθερη μετάφραση των συμβατικών μέσων για την ισπανική λέξη του κινήματος Indignados.
Η λέξη Αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας.

Ο καθένας στην σελίδα της διαμαρτυρίας εκφράζει τον εαυτό του και μόνον αυτόν. Χωρίς επιτροπές και ψήφους. Αρα, καλούμε τον καθένα να είναι υπεύθυνος των λόγων και των πράξεων του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό. Όμως, να μην δημιουργείται άλλη εντύπωση, από ό,τι ισχύει.
Δηλαδή μια ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη.

Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε.
Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα.

Οι διαχειριστές της σελίδας δεν είναι οργανωτές της εκδήλωσης. Ξεκίνησαν δύο και μετά για πρακτικούς λόγους (κυρίως διάδοσης) γίναν περισσότεροι. Όπως όλοι σας, είμαστε και εμείς αποκλειστικοί υπεύθυνοι των λόγων και πράξεών μας και εκφράζουμε μόνον τους εαυτούς μας.

Αργότερα και ενώ οι διαχειριστές είχαν γίνει 18 την παρέδωσαν στην ομάδα εργασίας internet που δημιουργήθηκε εθελοντικά στην ανοιχτή συνέλευση στο Λευκό Πύργο.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα

Στο διαδίκτυο οι σκέψεις, οι ιδέες, οι προβληματισμοί μεταφέρονται και εξαπλώνονται όπως το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από τα καλώδια. Σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήθηκε η σελίδα Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα και πολύ γρήγορα σελίδες Αγανακτισμένων σε κάθε ελληνική πόλη -και σε πολλές περισσότερες από μία.

Η σελίδα Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα ξεκίνησε από δύο ή κατ΄άλλη εκδοχή τρεις 17χρονους ή 18χρονους. Γιώργος και Νίκος είναι τα ονόματα σύμφωνα με το blog.gr, εμπνευστή τον Άρη εμφανίζει το Έθνος.

«Τη Δευτέρα είδα τη σελίδα «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο» για τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που είχε μαζέψει γύρω στους 1.000 ανθρώπους και αποφάσισα να κάνω κι εγώ μια τέτοια εκδήλωση στην Αθήνα. Αρχικά είχα δημιουργήσει μια σελίδα που αναφερόταν στις πανελλήνιες, με αφορμή τα απάνθρωπα και αντιπαιδαγωγικά θέματα που έπεσαν φέτος σε ορισμένα μαθήματα και μέσω αυτής της σελίδας δημιούργησα το γκρουπ για την εκδήλωση, η οποία τελικά όπως όλοι είδαμε έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Ότι έκανα το έκανα χωρίς καμία σκοπιμότητα και χωρίς κανένα συμφέρον. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι θα είχε τέτοια απήχηση. Θέλησα απλά να μεταλαμπαδεύσω και στην Αθήνα το κίνημα που δημιουργούταν στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, πιστεύω πως δεν είμαι μόνο εγώ αγανακτισμένος, αλλά η πλειονότητα των Ελλήνων», λέει στο «Έθνος».

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Φώσκολο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τη Δευτέρα είδα τη σελίδα «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο» για τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που είχε μαζέψει γύρω στους 1.000 ανθρώπους και αποφάσισα να κάνω κι εγώ μια τέτοια εκδήλωση στην Αθήνα. Αρχικά είχα δημιουργήσει μια σελίδα που αναφερόταν στις πανελλήνιες, με αφορμή τα απάνθρωπα και αντιπαιδαγωγικά θέματα που έπεσαν φέτος σε ορισμένα μαθήματα και μέσω αυτής της σελίδας δημιούργησα το γκρουπ για την εκδήλωση, η οποία τελικά όπως όλοι είδαμε έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Ότι έκανα το έκανα χωρίς καμία σκοπιμότητα και χωρίς κανένα συμφέρον. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι θα είχε τέτοια απήχηση. Θέλησα απλά να μεταλαμπαδεύσω και στην Αθήνα το κίνημα που δημιουργούταν στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, πιστεύω πως δεν είμαι μόνο εγώ αγανακτισμένος, αλλά η πλειονότητα των Ελλήνων».

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
μνημονιο, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αγανακτισμενοι στο συνταγμα, χρυση αυγη, συνταγμα, συριζα, ιουνίου, καλοκαιρι, μυαλο, αυγη, kontra, νεα δημοκρατια, αγανακτισμενοι, ρολοι, αθηνα, θεσσαλονικη, βουλη, σπιθα, τραπεζες, facebook, λευκο, μετάφραση, indignados, σημαίνει, ηλεκτρικος, blog, πανελληνιες 2013, εθνικη τραπεζα, εθνος, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, πανελληνιες 2011, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, αγανακτισμενοι πολιτες, βασεις 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, ελλαδα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, πανελληνιες, βαρουφακης, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, μετάφραση, αυγη, εθνικη, ηδονη, καθημερινη, ονοματα, ρωμη, σημαιες, blog, kontra, αδωνις, αρθρα, αναγεννηση, απηχηση, απλα, ατζεντα, αφορμη, γεγονος, γινει, δευτερο, δευτερα, δυναμη, δειτε, διαδικτυο, εγινε, εκκαθαριση, ενεργεια, εξετασεις, επιτυχια, ευρωπη, ιδεες, ιδια, ησυχια, ισχυει, κυβερνηση, κομμα, κτιριο, λαβαρο, μαο, μηδεν, μυαλο, νεολαια, ομαδα, ορια, παιδια, παθος, ρευμα, ρητορικη, ρολοι, σελιδες, συγκεντρωση, σκεψεις, σπιτια, συνθηματα, σχεδιο, το εθνος, φορα, χρυση, χρονος, χυδαιο, blog.gr, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, indignados, ιουνίου, κομματι, λευκο, ομαδες, οργη, ψαρι, σημαίνει, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα