«Όχι» των Ευρωπαίων στη Σύνοδο Κορυφής – Άμεση σύγκληση Eurogroup ζητά ο Τουσκ

Το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής απέρριψαν οι Ευρωπαίοι, όπως προέκυψε από την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει από τους υπουργούς Οικονομικών» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαιώνοντας τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, ανέφερε επίσης πως είναι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και σημείωσε πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαίοτητας.

«Πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αρνητικός σε ενδεχόμενη Σύνοδο Κορυφής εμφανίστηκε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, δεν υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για την Ελλάδα.
Παράλληλα, τόνισε ότι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν έχει σημειωθεί τόση πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, όση απαιτείται από τον επικεφαλής του Eurogroup, ώστε να συγκληθεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, για να προσθέσει ότι όταν καλυφθούν οι προϋποθέσεις, θα υπάρξει η συνάντηση.

H αντίδραση του Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Μετά την ανακοίνωση της αναβολής του Eurogroup ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποφάσισε να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Για το θέμα αυτό θα μιλήσει την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με την πάγια θέση της κυβέρνησης θα ζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Μ.Τρίτης και πριν έχουμε την αναβολή του Eurogroup, έχει ως εξής:

Για την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις.

Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Το ΔΝΤ παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

ΤΟ ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.
Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα