ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε – ΤΟ “ΟΧΙ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

upd: «Δεν θα υποχωρήσουμε σε θεματα εθνικής κυριαρχίας», τόνισε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της πρώτης μέρας της Συνοδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, για το προσφυγικό. Υποστήριξε, πως, οι αποφάσεις της Συνόδου είναι σε σωστή κατεύθυνση, και ανεφερε, πως, η Ελληνική πλευρά είχε «επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία.

Η

Συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ προβλέπει ότι η Άγκυρα θα λάβει ως αντάλλαγμα την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων (βίζα) για τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. και περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενίσχυση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΤΣΙΠΡΑ

Είναι κρίσιμο να υπάρξει σταθερή συμφωνία με την Τουρκία, «ώστε μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τη γειτονική χώρα». Εκεί, είπε, θα «πρέπει να δημιουργηθούν τα hotspots και να γίνονται οι διαδικασίες μετεγκατάστασης από την πλευρά της Άγκυρας, ώστε να μειώσουμε το κόστος, να μειώσουμε το ενδεχόμενο απωλειών ανθρώπινων ζωών».

Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει, πως, ναι μεν η συμφωνία θα πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης, αλλά δεν θα πρέπει να έχει υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. «Θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι της ενταξιακής διαδικασίας», τόνισε. Και πρόσθεσε:

Επισημάναμε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Τέλος ,ο πρωθυπουργός ανέφερε, πως, κατά τη διάρκεια της Συνόδου η Ελληνική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της δημοσιονομικής χαλάρωσης στις χώρες υποδοχής, όπως επίσης και της παροχής οικονομικής συνδρομής, ώστε, όπως είπε, «να μπορέσουμε να δώσουμε στους πρόσφυγες μία αξιοπρεπή βοήθεια».

Ο Τσίπρας χαρακτήρισε το προσφυγικό ως ένα θέμα που «υπερβαίνει τις δυνατότητες της ΕΕ» και κάλεσε σε “επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπισή του, με την αρχή της αλληλεγγύης”, καθώς, όπως είπε, “η Ε.Ε. κινείται με ρυθμούς χελώνας”.

ΤΙ ΠΗΡΕ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να παραμείνουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες που βρίσκονται στη γειτονική χώρα.

Η Άγκυρα αναμένεται να λάβει ως αντάλλαγμα την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων (βίζα) για τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.. Ωστόσο, η απόφαση θα ληφθεί την Άνοιξη του 2016 και υπό την αίρεση ότι η Τουρκία θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις της σχετικά με τη συγκράτηση των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τους κανόνες που προβλέπονται για την κατάργηση της βίζας με βάση την κοινοτική νομοθεσία.

Η Τουρκία πήρε επίσης υπόσχεση για μια επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Όπως διευκρίνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μπορεί να ανοίξουν κάποια κεφάλαια αλλά και στο θέμα αυτό υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.

Τέλος, η Τουρκία θα πάρει ένα σημαντικό ποσό από την Ε.Ε. το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ.

Η Μέρκελ θα μοιραστεί τα οικονομικά βάρη με την Τουρκία για το προσφυγικό…


«Θα συνδράμουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα βελτιώσει την αντιμετώπιση των προσφύγων στην επικράτεια της», είπε η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τυπου στις Βρυξέλλες. Και πρόσθεσε:

Χρειαζόμαστε πρόγραμμα, συντονισμό και αυτό απαιτεί να μοιραστούμε τα οικονομικά βάρη με την Τουρκία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις ποσοστώσεις. «Συζητήσαμε για την κατανομή των προσφύγων, τις αρχές που θα διέπουν αυτή τη διαδικασία και τους κανόνες. Για αρχή όμως πρώτα θα πρέπει να δημιουργηθούν τα hot spots (κέντρα ταυτοποίησης), ώστε να αρχίσει η κατανομή τους» είπε και συνέχισε:

Επίσης η Ελλάδα έχει και Aφγανούς μετανάστες. Πρέπει να δούμε εάν θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους ως πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόφαση για το εν λόγω θέμα.
«Πρέπει να δούμε ακόμα τον αριθμό αυτών των προσφύγων που θα μπορέσουμε να τους μοιράσουμε στις χώρες της Ευρώπης»

Γιούνκερ και Τουσκ: ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν για το προσφυγικό

Συνέντευξή Τύπου μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό έδωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Είχαμε στόχο να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, είχαμε συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ. Kαι επεσήμανε ακόμα, πως, οι μεθοριακοί έλεγχοι που θα διενεργεί η Frontex θα ενταθούν.

«Συζήτησα με τους εκπροσώπους της Τουρκίας και καταλήξαμε σε μία συμφωνία, ώστε να διασφαλίσουμε την παραμονή των προσφύγων να μείνουν στη χώρα. Δουλεύουμε να βοηθήσουμε την Άγκυρα και στο οικονομικό σκέλος» τόνισε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα κράτη – μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να συνδράμουν με περισσότερους πόρους στον προϋπολογισμό της Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ξεκάθαρο μήνυμα σε Γιουνκέρ και Μέρκελ έστειλαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις Γιουνκέρ και ενόψει της Συνόδου Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, απέρριψε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

“Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες”, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα