ΟΜΠΑΜΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ

Σήμερα ανοίγουν  οι κάλπες στις ΗΠΑ για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας.Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο υποψήφιους σχεδόν ισόπαλους, με τον Πρόεδρο Ομπάμα να προηγείται ελαφρώς στις πολιτείες – κλειδιά. Τα δύο επιτελεία των υποψηφίων έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις κρίσιμες πολιτείες όπως το Οχάιο

και η Φλόριντα, στις οποίες πιθανότατα θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι  εκλογές στις ΗΠΑ δεν κρίνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά. Έτσι, ορισμένες, όπως η Καλιφόρνια, που στηρίζει τους Δημοκρατικούς σε κάθε αναμέτρηση, ή το Τέξας που «βγάζει» Ρεπουμπλικανούς, κανονικά δεν θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο των δημοσκοπήσεων καθώς αλλοιώνουν το τελικό τους αποτέλεσμα. Επίσης, δεν έχει σημασία πόσες σε αριθμό πολιτείες κερδίζει ο υποψήφιος, αλλά πόσες πολιτείες από τις «κρίσιμες», από αυτές δηλαδή που έχουν πολλούς εκλέκτορες.

Ο Ομπάμα, αναμένεται να συγκεντρώσει πλειοψηφία σε λιγότερες πολιτείες από αυτές του Ρόμνει, αλλά αναμένεται να πλειοψηφίσει σε εκλέκτορες. Άρα, να εκλεγεί στην Προεδρία.

Τον Ομπάμα προτιμούν με διαφορά 6% από τον Ρόμνεϊ οι γυναίκες, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κερδίζει με διαφορά 7% την προτίμηση των ανδρών. Οι νέοι (25%) είναι υπέρ του Ομπάμα, αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (12%) στηρίζουν τον Ρόμνει.

Ο σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ρόμνεϊ, Εντ Γκιλέσπι, προέβλεψε νίκη για την παράταξη του.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνουμε στις σημαντικές πολιτείες. Είχαμε την δυνατότητα να διευρύνουμε τη δύναμη μας στην Πενσυλβάνια, ενώ έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα για να είμαστε εκεί που επιθυμούμε στις υπόλοιπες κρίσιμες πολιτείες».

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Ντέιβιντ Πλάφ, που είναι σύμβουλος της εκστρατείας Ομπάμα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επανεκλεγεί το βράδυ της Τρίτης. Έχουμε την υποστήριξη να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η υποστήριξη αυτή θα μεταφραστεί και σε αντίστοιχο αριθμό ψήφων και αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα