oDesk: Τα οφέλη της διαδικτυακής εργασίας στην «υπηρεσία» των startups

Η Metavallon, μια επιχείρηση που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και υποστήριξης startups σε συνεργασία με την oDesk, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες εύρεσης εργασίας μέσω διαδικτύου, οργάνωσαν σχετική εκδήλωση χθες στην Αθήνα με αντικείμενο τις δυνατότητες «χτισίματος» μιας startup αλλά και εύρεσης εργασίας μέσω της δυναμικής πλατφόρμας της oDesk.

Σημειώνεται ότι η oDesk που αποτελεί «ηγέτη» στον χώρο της διαδικυακής εργασίας διεθνώς (το 2009 αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο marketplace για outsourcing

εργασίας παγκοσμίως) έχει ιδρυθεί από δύο Έλληνες, τον Στρατή Καραμανλάκη και τον Οδυσσέα Τσάταλο.

Αποτελεί ένα ψηφιακό σημείο «συνάντησης» εκατομμύριων ανθρώπων στον κόσμο οι οποίοι δουλεύουν μέσω υπολογιστή αναλαμβάνοντας να διεκπεραιώσουν εργασίες στον χώρο της πληροφορικής, των μεταφράσεων, νομικές- φορολογικές εργασίες κοκ.

Ακολουθώντας την καθιερωμένη «λογική» των marketplaces παρομοίως και τo oDesk διαθέτει σύστημα βαθμολόγησης τόσο του εργαζόμενου- freelancer όσο και του εργοδότη αλλά και δυνατότητα σχολιασμού από τους χρήστες.

Το βέβαιο είναι ότι την εποχή της ψηφιακής επιπεδοποίσης και του Web 2.0, παρατηρείται μια δυναμική στροφή στα παραδοσιακά μοντέλα εργασίας: από το telecommuting την δεκαετία του ’80-’90, το λεγόμενο outsourcing μεταξύ 1990-2000 έως την εργασία μέσω διαδικτύου από το 2007 και μετά, η τεχνολογία προσφέρει συνεχώς καινούρια εργαλεία αλλάζοντας το «τοπίο» ακόμα και στην εργασία.

Για όλα τα παραπάνω αλλά εστιάζοντας την ομιλία του στο κομμάτι του «χτίσιματος» μιας startup μέσω της oDesk κι όχι μόνο μίλησε ο Νίκος Μαρούλης, Site Reliability Engineer στην oDesk & Technical Advisor της BugSense.

O Νίκος Μαρούλης, εστίασε την προσοχή στους εξής άξονες:

1. Ο χρόνος ενός ιδρυτή μιας startup είναι πραγματικά πολύτιμος. Επομένως, η oDesk, σύμφωνα με τον ίδιο ενδείκνυται για να βρει εύκολα, γρήγορα και στο κόστος που θέλει, freelancers απ’ όλο τον κόσμο για να τους αναθέσει μικρά projects.

2. Στην πλατφόρμα του oDesk «συναντώνται» άνθρωποι 140 χώρες και άνω. Όπερ σημαίνει ότι μπορείς να βρεις ακριβώς αυτό που θες σε επίπεδο μιας μικρής ή μεγαλύτερης συνεργασίας.

3. Όταν η ιδέα σου είναι σε αρχικό επίπεδο, το να βρεις συνιδρυτή – «συμπορευτή» είναι δύσκολο. Κι εδώ η οDesk μπορεί να αποτελέσει την λύση. Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Σίλικον Βάλεϊ υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες/δίκτυα όπως το Founderdating, όπου μπορείς να βρεις τον κατάλληλο συνιδρυτή/συμπορευτή στο επιχειρηματικό σου όραμα.

Αλέξανδρος Λουϊζος: «Πώς έχτισα το προϊόν μου μέσω οDesk»

Τον λόγο πήρε ο Αλέξανδρος Λουϊζος, αγγειοχειρούργος και ιδρυτής του Genetium,ο οποίος συμμετέχει με την ιδέα του στο πρόγραμμα Academy της Metavallon για την επιχειρηματική ανάπτυξη του προϊόντος του.

Ο κ. Λουϊζος ανέπτυξε μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι γιατροί έχουν την δυνατότητα να ανταλλάσσουν απόψεις για διάφορες ιατρικές περιπτώσεις/ πραγματικά ιατρικά περιστατικά.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο χτίσιμο της εφαρμογής, αφού ο ίδιος είχε τη ιδέα αλλά του έλειπε το τεχνικό υπόβαθρο.

«Ως μη τεχνικός, επικοινωνούσα την ιδέα μου σε ένα κύκλο προγραμματιστών όπου είχα πρόσβαση, αλλά κανείς δεν έδειχνε διάθεση να αναλάβει το «ρίσκο» και να χτίσουμε μαζί την εφαρμογή. Επομένως, κάθισα μόνος μου και έμαθα προγραμματισμό φτιάχνοντας ένα πρωτότυπο το οποίο το ανέβασα στο Appstore.Στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να βρω κάποιον προγραμματιστή για να «χτιστεί» το υπόλοιπο της εφαρμογής, οπότε στράφηκα στην οDesk. Μέσα σε 1-2 μέρες είχα 40 προσφορές και με σχετικά χαμηλό κόστος, μπόρεσα και είχα έτοιμη την εφαρμογή η οποία στην παρούσα φάση είναι διαθέσιμη για iPhone (η επόμενη έκδοση θα είναι για Android)» είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή είχε 15.000 downloads μέσα σε 3 μήνες, 1000 σχόλια και απόψεις για το σύνολο 400 περίπου ιατρικών υποθέσεων. Προς το παρόν είναι «ανοιχτή» σε καρδιολόγους ενώ επόμενος σταθμός είναι οι ακτινολόγοι και όλες οι ιατρικές ειδικότητες.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λουϊζος: «Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι για να σε εμπιστευτεί τελικά κάποιος και να γίνει συνεργάτης στην ιδέα σου, πρέπει να έχεις ένα προϊόν ή τουλάχιστον κάποια απτά αποτελέσματα στα χέρια σου. Στην φάση αυτή κι αφού ξεπεράστηκαν οι αρχικές δυσκολίες έχω βρει και ένα προγραμματιστή ως συνιδρυτή. H oDesk όμως θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή λύση για κάποιον που έχει μια ιδέα, θέλει να την προχωρήσει αλλά δεν έχει το τεχνικό υπόβαθρο ή δεν βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους στο να χτίσει το προϊόν του. Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, μπορεί να βρει, όπως εγώ, αυτό που θέλει στο χρονικό διάστημα που θέλει με κι όχι μόνο στο επίπεδο μιας πεπερασμένης αλλά και στο επίπεδο μιας μόνιμης συνεργασίας.»

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Γιάννη Φουκαράκη, Java Engineer στην oDesk & έκτακτου λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου. ο οποίος μίλησε για τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας για freelancers αλλά και επαγγελματίες διαφόρων κλάδων μέσω του oDesk και με ζωηρές ερωτήσεις από το κοινό.

Της Ελένης Νάτση

Keywords
Τυχαία Θέματα