Θερμή υποδοχή Τσίπρα στον Β. Μπόργιανς – “Τρέμουν” Έλληνες καταθέτες στη UBS με αδήλωτο χρήμα

UPD: «Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής» είπε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται τέτοιες λίστες και όχι μόνο να γίνονται περικοπές δαπανών» σχολίασε ο κ. Μπόργιαρνς, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όταν κατά την κρίση που τους είχε πλήξει το 2008 και το 2009, και όταν αξιοποιήθηκαν τέτοιες λίστες αποδίδοντας έσοδα στο δημόσιο.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ημαντικές τις πληροφορίες που η χώρα μας έλαβε και τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες συμπίπτουν με την έλευση στην Ελλάδα του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς, δρομολογούνται ως προς την διερεύνηση της λίστας με περίπου 10.500 Έλληνες καταθέτες στη UBS.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, συναντάται σήμερα με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα.

Αργότερα επίσης θα υπογραφεί διακήρυξη προθέσεως συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών υπηρεσιών της Ρηνανίας και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής παρουσία οικονομικών υπουργών και του υφυπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η Διακήρυξη Προθέσεων που συνυπογράφουν ο κ. Μπόργιανς με την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς και την μετεκπαίδευση υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στο γερμανικό κρατίδιο.

Προχθές, είκοσι γιατροί και δικηγόροι τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν με καταθέσεις στην UBS στη λίστα Μπόργιανς, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς, προσκομίζοντας τα απαραίτητα παραστατικά, προκειμένου να δικαιολογήσουν το ύψος των εμβασμάτων που έβγαλαν στην ελβετική τράπεζα, και βέβαια εάν έχουν φορολογηθεί για αυτά τα ποσά στην Ελλάδα.

Αναμένεται η κλήση και άλλων τριάντα προσώπων που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας στις προσεχείς ημέρες. Μεταξύ αυτών, όπως φημολογείται, αρκετοί επώνυμοι επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, καλλιτπέχνες, ίσως δε και …δημοσιογράφοι.

Η συνέντευξη στη Deutsche Welle 15/1/2016

Την επιθυμία του να βοηθήσει την Ελλάδα στην πάταξη της φοροδιαφυγής εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ), Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, προσβλέποντας όπως ανέφερε στην στενότερη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση εν όψει της φορολογικής συμφωνίας Ελλάδας και γερμανικού κρατιδίου.
«Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν μια φορά πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη ΒΡΒ, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες. Πρόκειται δηλαδή τρόπον τινά για μια προσφορά ‘εντατικών μαθημάτων’ για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα