Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΒΑΖΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Βόμβα Σόιμπλε στο παρά ένα της συφωνίας με το κουαρτέτο, δημιουργεί νέους προβληματισμούς στην κυβέρνηση, αφού της “κόβει” ένα βασικό επιχείρημα για να περάσει τα σκληρά μέτρα: Τη ρύθμιση του χρέους!

«Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους αλλά κυρίως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική

οικονομία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, δεδομένου του ότι οι διάρκειες αποπληρωμής του ελληνικού χρέους φθάνουν ήδη έως και τα 35 χρόνια και ότι οι πληρωμές τόκων έχουν αναβληθεί για δέκα χρόνια, εκείνοι που μιλούν για ελάφρυνση χρέους απλά «δεν θέλουν να συζητήσουν για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα» και για το γεγονός ότι η Αθήνα χρειάζεται να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί.

«Βοηθάμε την Ελλάδα- της δίνουμε χρόνο», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές πάντα τηρούν τις συμφωνίες τους, άλλα ότι είναι δύσκολο για την Αθήνα να κάνει το ίδιο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ WSJ ΣΤΙΣ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

“Σοβαρή πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα με την οποία συζήτησα το θέμα μου είπε ότι με την αποκάλυψη των Wikileaks η Ελλάδα πυροβόλησε τα πόδια της”, είπε στο MEGA ο Μιχάλης Ιγνατίου. Οι σχέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν τραυματιστεί, στην πραγματικότητα βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.

Παράλληλα, σε ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επισημαίνει ότι η Αθήνα αλλά και όλες οι πλευρές, ελπίζουν να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία πριν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φύγουν για Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν, την επόμενη εβδομάδα, στην ετήσια σύνοδο του Ταμείο. Στο ρεπορτάζ γίνεται ευρεία αναφορά στις διαφορές εκτιμήσεων γθια το ελληνικό πρόγραμμα που υπάρχουν μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ και γίνονται αναφορά στις δυσκολίες που έχει η Γερμανία να περάσει ελέφρυνση χρέους από τις χώρες της ΕΕ και κυρίως την Φινλανδία και την Ολλανδία.

Οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα δέσμευση για περικοπές στον προϋπολογισμό, που επικεντρώνονται σε περικοπές συντάξεων και σε αύξηση φορολογικών εσόδων, αξίας ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή περίπου το 3% του ελληνικού ΑΕΠ.
Ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η καταρχήν συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να αποκαταστήσει την κανονική ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, η οποία αποσύρθηκε στις αρχές του 2015 όταν τότε η ελληνική κυβέρνηση υπό τον νεοεκλεγέντα ΣΥΡΙΖΑ απείλησε να απορρίψει το πρόγραμμα διάσωσης.
Μια τέτοια κίνηση από την ΕΚΤ θα τόνωνε σίγουρα την δυνατότητα των τραπεζών να δώσουν πίστωση σε επιχειρήσεις κα΄τι που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Η WSJ, όμως, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ διαφωνεί με την Κομισιόν ως προς το τί μέτρα θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να πετύχει τους στόχους του προγράμματος διάσωσης.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα μέτρα είναι αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% μέχρι το 2018.
Το ΔΝΤ, όμως, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μόνο της τάξης του 1,5% αν εφαρμόσει αυτά τα μέτρα.

Το ΔΝΤ θέλει η Γερμανία και η υπόλοιπη ευρωζώνη να συμφωνήσουν σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ως στόχο και σε μείωση του βάρους του χρέους δια μέσου αναδιάρθρωσης.
Η Γερμανία μέχρι τώρα εμφανίζεται απρόθυμη να κάνει κάτι τέτοιο.
Ευρωπαίοι και ΔΝΤ περιμένουν να συζητήσουν το χρέος της Ελλάδας στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ, αν και δεν αναμένεται να βρεθεί κοινός τόπος.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ διαφωνούν και για το κατά πόσο είναι υγιής ο ελληνικός προϋπολογισμός.
ΤΟ ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης 0,2% – 0,4% του ΑΕΠ το 2015 αν και τα στοιχεία της Eurostat αναμένονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τςη Ελλάδας, στα τέλη Απριλίου.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη γιατί η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να πληρώσει ορισμένους από τους λογαριασμούς της.

Για τη Γερμανία, είναι ζωτικής σημασίας να πείσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα όπως και για κάποιες άλλες κυβερνήσεις, όπως της Ολλανδίας ή της Φινλανδίας.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, σημειώνεται, δεν εμπιστεύονται την Κομισιόν να ελέγξει μόνη της τη συμφωνία, θεωρώντας ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες είναι που «ήπιοι» απέναντι στις χώρες της νότιας Ευρώπης.
Η Ελλάδα χρειάζεται δάνεια πριν από τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και στην ΕΚΤ εκτός των άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα