Ο πρωθυπουργός υποσχέται να δούμε «φως» τέλη του 2013

Ένα χρόνο και κάτι θα περιμένουμε να δούμε το «φως» οι Ελληνες, καθώς σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα εμφανιστούν στα τέλη του 2013.

Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα, το πρόβλημα του χρέους θα αντιμετωπιστεί μέσω των δραστικών διαρθρωτικών αλλαγών υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των μέτρων λιτότητας,

τα οποία οδηγούν στην ύφεση.

«Χωρίς ανάκαμψη, παρά τη λιτότητα, τα ελλείμματα δεν θα υποχωρούν και το συνολικό χρέος θα εκραγεί», υπογράμμισε.

Ολη η ομιλία:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τον διακεκριμένο οικοδεσπότη μας, τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Laurence Gonzi, έναν πολιτικό ηγέτη που χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησής μας λόγω των υψηλών πολιτικών του ικανοτήτων, της ισχυρής του υποστήριξης στο ευρωπαϊκό όραμα και των έγκαιρων παρεμβάσεών του όσον αφορά τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των ιστορικών αλλαγών που συμβαίνουν χώρα στη νότια γειτονιά μας.

Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η Μάλτα κατέχει μια γεωγραφική θέση τέτοια που της επιτρέπει να παίξει αυτό το ρόλο, δεδομένων των ισχυρών της δεσμών με όλες τις χώρες και τους πολιτισμούς της περιοχής.

Οι Έλληνες μοιράζονται ιστορικά με τη Μάλτα ένα κοινό μεσογειακό περιβάλλον, καθώς και κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις στην παρούσα συγκυρία.

Ενόψει της επίσκεψης όλων μας στη Μάλτα, αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε ένα προσκύνημα στην καρδιά μιας ολόκληρης περιοχής, στην οποία γεννήθηκαν τα περισσότερα από αυτά που μας καθορίζουν ως Ευρωπαίους.

Η Μεσόγειος είναι κάτι παραπάνω από τη θάλασσα και τον ήλιο. Αποτελεί το επίκεντρο που έφερε κοντά τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των αιώνων, αποτελώντας την κοιτίδα τουλάχιστον τριών Πολιτισμών, οι αξίες των οποίων εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

 

Σήμερα βρισκόμαστε στο κέντρο αυτού του κόσμου! Πράγματι, το πλέον κατάλληλο μέρος γι’ αυτή την πολύ σημαντική συζήτηση.

 

Ο γενικός τίτλος της σημερινής μας συνάντησης είναι πραγματικά ενδιαφέρων:

– Η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη!

Ποιο είναι όμως το ερώτημα;

Αποδεικνύεται ότι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θέτουμε σήμερα, η απάντηση εξακολουθεί να είναι: περισσότερη Ευρώπη! Και αυτή είναι η ιδέα στην οποία θα επικεντρωθώ σήμερα…

Ας ξεκινήσουμε με το θέμα της παρούσας συνεδρίας:

– Ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης: προς μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνών Κρατών. Ακριβώς!

Είναι κάτι αυταπόδεικτο για όλους εμάς, στο ΕΛΚ.

Αλλά για κάποιους έξω από αυτή την αίθουσα, δεν είναι τόσο εμφανές.

– Υπάρχουν κάποιες πολιτικές ομάδες που επιθυμούν την κατάργηση του έθνους-κράτους.

– Υπάρχουν άλλες που απορρίπτουν την ομοσπονδιακή προοπτική συνολικά.

Εμείς βρισκόμαστε στο μέσο και επιθυμούμε και τα δύο!

* Το έθνος-κράτος αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής μας παράδοσής. Είναι τα έθνη-κράτη που διαμ

Keywords
Τυχαία Θέματα