Ο Οτσαλάν εισηγείται «αλλαγή» για να συμφιλιωθούν η Τουρκία και οι Κούρδοι
Είναι απαραίτητο να υπάρξει «μείζων αλλαγή παραδείγματος» για να αποκατασταθεί η σχέση ανάμεσα στο κράτος της Τουρκίας και στην κουρδική μειονότητα της χώρας, μετά την ιστορική απόφαση του PKK να αφοπλιστεί και να διαλυθεί, έκρινε χθες Κυριακή ο φυλακισμένος ιδρυτής της παράταξης αυτής, ο Αμπντουλά Οτσαλάν.
Το μήνυμα του 76χρονου Αμπντουλά Οτσαλάν δημοσιοποιήθηκε από αντιπροσωπεία του κόμματος DEM, που τον επισκέφθηκε στο νησί-φυλακή Ίμραλι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκτίει σε απόλυτη απομόνωση ποινή
Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη μετά την ανακοίνωση τη 12η Μαΐου πως το PKK διαλύεται, με σκοπό να γυρίσει η σελίδα του πολυαίμακτου κεφαλαίου που άνοιξε το 1984, όταν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν του «Άπο», όπως αποκαλείτο ο κ. Οτσαλάν, πήρε τα όπλα κι ακολούθησε σύρραξη με πάνω από 40.000 νεκρούς.
«Αυτό που κάνουμε συνεπάγεται μείζονα αλλαγή παραδείγματος», επιχειρηματολόγησε ο πρώην ηγέτης των ανταρτών.
«Η τουρκοκουρδική σχέση είναι σαν σχέση μεταξύ αδελφών που έχει διαρραγεί. οι αδελφοί και οι αδελφές συγκρούονται, αλλά δεν μπορούν να υπάρξουν ο ένας χωρίς τους άλλους», συνέχισε, καλώντας να υπάρξει «νέα συμφωνία βασισμένη στην έννοια της αδελφοσύνης».
«Πρέπει να εξαλείψουμε, τη μια μετά την άλλη, όλες τις παγίδες και τα ναρκοπέδια που εμποδίζουν τη σχέση», «πρέπει να αποκαταστήσουμε τους δρόμους και τις γέφυρες που υπέστησαν ζημιές», επέμεινε.
Αυτή τη φορά μόνο η Πέρβιν Μπούλνταν, βουλεύτρια του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (DEM, αριστερά, θεωρείται πως εν μέρει εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα) επισκέφθηκε τον κ. Οτσαλάν, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο Εζγκιούρ Ερόλ, μετά τον θάνατο του Σερέ Σουρεγιά Εντέρ, βετεράνου των προσπαθειών αποκατάστασης της ειρήνης.
Ο Σερέ Σουρεγιά Εντέρ, ο πρώην αντιπρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, πέθανε την 3η Μαΐου, περίπου δύο εβδομάδες αφότου υπέστη καρδιακή ανακοπή και μερικές ημέρες πριν από την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του PKK. Για χρόνια έκανε προσπάθειες για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης με το κίνημα της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία· έχαιρε σεβασμού από όλες τις τουρκικές πολιτικές παρατάξεις.
Από τα τέλη Δεκεμβρίου ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που βαφτίστηκε «Ίμραλι» και επισκέφθηκε επανειλημμένα τον Αμπντουλά Οτσαλάν.
Η Άγκυρα τονίζει πως θα παρακολουθήσει με προσοχή τη διαδικασία αφοπλισμού του PKK. Σε αντάλλαγμα, παρατηρητές αναμένουν ότι η κυβέρνηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει άνοιγμα στους Κούρδους, μειονότητα που αποτελεί περί το 20% του πληθυσμού.
Θεωρείται απίθανο να αποφυλακιστεί ο Αμπντουλά Οτσαλάν, καθώς η ζωή του θα μπορούσε να απειληθεί. Ωστόσο οι συνθήκες κράτησής του πιθανόν θα «χαλαρώσουν», σύμφωνα με αξιωματούχους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια
- Κωστής Χατζηδάκης στη «Ν»: Bαθιές τομές στο «βαθύ» κράτος
- Συνάντηση Karsten Maier με ΕΔΟΤΟΚΚ στην Αθήνα
- Βαριά ΚΑΠ για τους αγρότες
- Πορτογαλία: Μετά την ήττα στις εκλογές, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών παραιτείται
- Ρεύμα: Γιατί τα χρωματιστά τιμολόγια γίνονται ξανά πεδίο μάχης
- Το τραγικό τέλος του Λόρενς της Αραβίας. Και πώς έσωσε χιλιάδες ζωές
- Σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια
- ΠΑΣΟΚ: Kαταθέτει σήμερα το αίτημα για προανακριτική – Ποιους βάζει τελικά στο κάδρο των κατηγοριών
- Χριστίνα Μήτση: Νέες επενδύσεις, επέκταση χαρτοφυλακίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Ο Οτσαλάν εισηγείται «αλλαγή» για να συμφιλιωθούν η Τουρκία και οι Κούρδοι
- Ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη – Ευχές για ανάρρωση από Ντ. Τραμπ και Μπ. Ομπάμα
- Οι εφημερίδες της Δευτέρας 19 Μαίου 2025
- Πορτογαλία: Παραμένει στην εξουσία η κεντροδεξιά
- Ο ευρωπαϊστής υποψήφιος Νικουσόρ Νταν εκλέγεται Πρόεδρος της Ρουμανίας – Συγχαρητήρια από Φον ντερ Λάιεν και Μακρόν
- Τελευταία Νέα BankWars
- Ο Οτσαλάν εισηγείται «αλλαγή» για να συμφιλιωθούν η Τουρκία και οι Κούρδοι
- Ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη – Ευχές για ανάρρωση από Ντ. Τραμπ και Μπ. Ομπάμα
- Πορτογαλία: Παραμένει στην εξουσία η κεντροδεξιά
- Ο ευρωπαϊστής υποψήφιος Νικουσόρ Νταν εκλέγεται Πρόεδρος της Ρουμανίας – Συγχαρητήρια από Φον ντερ Λάιεν και Μακρόν
- Οι εφημερίδες της Δευτέρας 19 Μαίου 2025
- Δασμοί: Η επόμενη ημέρα από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και ο αντίκτυπος στην ΕΕ
- Τραμπ προς Walmart: «Φάτε τους δασμούς, μην αυξήσετε τις τιμές»
- Διώρυγα Σουέζ: Έκπτωση 15% για τα μεγάλα πλοία μεταφοράς container για 90 ημέρες
- Μπαράζ σεισμών στην Εύβοια – Ζημιές σε σπίτια στο Προκόπι
- Αθηναϊκή Ριβιέρα: Αναπλάσεις και επενδύσεις δίνουν νέα πνοή στο παραλιακό μέτωπο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τι να περιμένουμε από το τηλεφωνικό ραντεβού Τραμπ-Πούτιν – Σίγουρος ο Ρώσος πρόεδρος ότι «έχει το πάνω χέρι»
- Πιο κοντά το project των ΤΕΜΕΣ – Intracom – Προκοπίου στην Ακτή Β’ Βούλας (pics)
- Σπύρος Αλμπέρτης: «Αλλάζουμε το τοπίο στην κρουαζιέρα» – Η Ritz-Carlton έκανε πρεμιέρα με check-in στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (pics)
- Το Ισραήλ ανήγγειλε «ευρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις» στη Γάζα – Νέοι βομβαρδισμοί
- Πρεμιέρα εξετάσεων για τα λύκεια της χώρας
- Agrino: Νέες επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ - Ποιες χώρες βάζει στο ραντάρ
- Συρία: Τουλάχιστον 3 αστυνομικοί νεκροί εξαιτίας έκρηξης παγιδευμένου οχήματος
- Έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην ανατολική Συρία σκοτώνει τουλάχιστον τρεις αστυνομικούς
- Επίθεση σε κλινική στην Καλιφόρνια: Ο άνδρας που σκοτώθηκε είχε κατασκευάσει τη βόμβα
- Αρχίζει η μάχη της προανακριτικής με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ - Πώς θα κινηθεί η ΝΔ