Ο Ολάντ “σώζει” την πρώτη κατοικία των Ελλήνων από τους πλειστηριασμούς – Θα βρεθεί “μέση λύση” σε Eurogroup;

Συνήθως, όπως και τώρα θα συμβεί με την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα, τα θερμά λόγια μεταξύ των ηγετών σε επίσημες επισκέψεις, σπάνια έως ποτέ γίνονται πράξη. Σηματοδοτούν μεν κάτι, αλλά σε κανένα άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν οδηγούν.

Πάντως, είναι η πρώτη φορά με την επίσκεψη του γάλλου Προέδρου, που ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ, φαίνεται πως θα έχουμε ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Το θέμα είναι οι ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ εξ αιτίας των δανείων που κοκκίνησαν. Ο Φ.Ολάντ μίλησε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ υπέρ των ελληνικών θέσεων και μάλιστα “έδειξε το δρόμο” του Eurogroup ώστε να βρεθεί μία μέση λύση μεταξύ αυτών που θέλει η ελληνική κυβέρνηση και αυτών που επιμένει να εφαρμόσει η τρόικα.

Ο Φρ. Ολάντ, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς “μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες” και εμμέσως πλην σαφώς δεσμεύτηκε να στηρίξει την κυβέρνηση στην αντιμετώπισή της.

Παραπέμποντας σε πολιτική διαπραγμάτευση σημείωσε ότι πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση και “πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν, ενδεχομένως, μεταξύ επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων”.

Η Ελλάδα, τόνισε από τη πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας, “υπέγραψε συμφωνία, όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής”. Παρεμβάσεις, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου και μας γυρνάνε πίσω αποτελούν παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος.

– “Στην Ευρώπη πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση” σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος

– Αλ. Τσίπρας: “Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή”.

Η πρόταση κυβέρνησης : Αντικειμενική αξία 200.000 για άγαμο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα:35.000. Σύνολο οφειλών: έως 200.000.

Η πρόταση των θεσμών: Αντικειμενική αξία: 70.000-120.000. Σύνολο οφειλών:120.000. Εισόδημα:8180 το άτομο, 13917 το ζευγάρι και 3350 το παιδί έως τρία παιδιά

Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών ενώ με των δανειστών από 17,3% έως 40%.

Στέλεχος του υπουργείου υποστήριξε πως η νέα ρύθμιση με βάση τον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη θα αφορά όσους θα υπαχθούν από εδώ και πέρα στον Νόμο και όχι τις παλιές 130.000 υποθέσεις που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής.

Πάντως πηγές από την αγορά υποστηρίζουν πως όσοι δανειολήπτες από αυτούς που έχουν υποβάλει αίτηση δεν έχουν ακόμα πάρει δικάσιμο της υπόθεσης τους κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός των κριτηρίων που προέβλεπε ο παλαιός νόμος. Σε αυτή την περίπτωση οι υποθέσεις τους θα εξετασθούν με βάση τα νέα κριτήρια.

Keywords
Αναζητήσεις
proti katikia
Τυχαία Θέματα