Ο Ντράγκι κρατάει το «κλειδί» της ελληνικής κρίσης – Η ΕΚΤ αύξησε το ELA στα 76,9 δισ. ευρώ

(upd)Κατά 1,4 δισ. στα 76,9 δισ. αύξησε το ELA στις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναμενόταν.

Ωστόσο το «κλειδί» για την Ελλάδα είναι η συνεδρίαση της 6ης Μαίου, καθώς η ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα αυξήσει το haircut

στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα «έπαιξε και έχασε» με την ΕΚΤ και ότι η πρόσβαση στα γκισέ της κεντρικής τράπεζας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, στον απόηχο των καταγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί παραπλάνησής του από τον διοικητή Ντράγκι.

Η όποια απόφαση της ΕΚΤ θα περιλαμβάνει κάποια παραλλαγή τριών βασικών εναλλακτικών επιλογών, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Allianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Η πρώτη επιλογή προβλέπει ότι η ΕΚΤ μέσω του ELA θα συνεχίσει να επεκτείνει την κατ’εξαίρεση χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει να «τραβήξει» την πρίζα» από την Ελλάδα και η τρίτη εναλλακτική περιλαμβάνει η ΕΚΤ να τραβήξει την πρίζα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Β’.

Keywords
Τυχαία Θέματα