Ο Ν.Αναστασιάδης καταγγέλλει τον Κεντρικό τραπεζίτη Π. Δημητριάδη στον Μάριο Ντράγκι

Για αποτυχία και ανεπάρκεια της Κεντρικής Τράπεζας και του διοικητή κάνει λόγο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην απαντητική του επιστολή στο Μάριο Ντράγκι.

Στην 6-σέλιδη επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει τα περί παύσης του Πανίκου Δημητριάδη αναδεικνύοντας λάθη που, κατά την εκτίμηση του προεδρικού, έκανε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ο κ.

Ντράγκι έστειλε επιστολή την Τετάρτη στον πρόεδρο Αναστασιάδη τονίζοντας ότι η όποια απόφαση για παύση του κ. Δημητριάδη θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στη δική του επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η Κύπρος έχει προεδρικό σύστημα με διάκριση εξουσιών μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Εξηγεί ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην έρευνα που κάνει η κυπριακή βουλή και σημειώνει ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εμπίπτει στο πλαίσιο του κυπριακού συντάγματος αλλά και των νόμων της ΕΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης καθιστά τον κ. Δημητριάδη υπεύθυνο με τις πράξεις ή την απραξία του για τη διοχέτευση ρευστότητας μέσω ELA στη Λαϊκή, ενώ δεν ήταν φερέγγυα. Επικαλούμενος δηλώσεις του διοικητή υποστηρίζει ότι η Λαϊκή έμεινε στη ζωή για να γίνουν εκλογές, κάτι που συμβιβάζει την ανεξαρτησία του θεσμού.

Κάνει επίσης αναφορά στην έκθεση των Alvarez & Marsal που εστιάστηκε στην Τρ. Κύπρου, αντί στη Λαϊκή, που μέχρι τότε είχε λάβει κρατική στήριξη και χρηματοδότηση μέσω ELA.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο πρόεδρος στην αποτυχία της Κεντρικής Τράπεζας να υλοποιήσει τις αποφάσεις για εξυγίανση των τραπεζών. «Παρά τις διαβεβαιώσεις της τρόικας, που περιλαμβάνει και την
ΕΚΤ, ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες για υλοποίηση της διαδικασίας εξυγίανσης θα ήταν άμεσα εφαρμοστέες, έχουν περάσει τρεις βδομάδες και αυτό δεν έχει ακόμα γίνει», αναφέρει η επιστολή που
δημοσίευσε το Sigmalive.

«Αυτό οφείλεται σε παραλείψεις της Κεντρικής Τράπεζας. Αν αυτές περιλαμβάνουν την αποτυχία της Κεντρικής Τράπεζας να προετοιμαστεί επαρκώς για να υλοποιήσει τις αποφάσεις που λήφθηκαν, την ανικανότητα της να τις καταλάβει, ή ακόμα την ανεπάρκεια της να υλοποιήσει ότι αποφασίστηκε, είναι άσχετο με το γεγονός ότι η ΕΚΤ έπρεπε να ήταν σε εγρήγορση για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν».

Ο κ. Αναστασιάδης καταγγέλλει επίσης τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου ότι δεν έχει ακόμα διορίσει διοικητικό συμβούλιο στην Τρ. Κύπρου.

Η καθυστέρηση, αναφέρει, επιτείνει την αβεβαιότητα στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει την ταυτόχρονη παραίτηση τριών μελών του ΔΣ της ΚΤ, τις οποίες παρουσιάζει ως ένδειξη ότι «ο κ. Δημητριάδης δεν χαίρει της εμπιστοσύνης του οργανισμού που διοικητή».

Σέβομαι την ανεξαρτησία όλων των ανεξάρτητων θεσμών, αναφέρει ο πρόεδρος, αλλά και οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι πρέπει να ανταποδίδουν με το σεβασμό στον εκλεγμένο πρόεδρο, που εκπροσωπεί το κυρίαρχο λαό.

Keywords
Τυχαία Θέματα