Ο Ν. Κοτζιάς, ο Ξηρός και το ταξίδι στις ΗΠΑ

ΑΡΘΡΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ


Υπάρχει μια γενικότερη τάση στη χώρα μας, να γίνεται η τρίχα τριχιά, να βγαίνει αντιπολιτευτικό ξύγκι ακόμη κιαπ’ το μυγάκι. Έτσι και τώρα, που πέραν πολλών άλλων, αφήνεται να υπονοηθείότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς πήγε στις ΗΠΑ, πρακτικώς για να του… «τραβήξουν το αυτί» οι αμερικανοί για τον Ξηρό, παραπάει.

Κατ’ αρχάς, το ταξίδι του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ κλείστηκε στις 27 Μαρτίου καιη πρόσκληση

απευθύνθηκε από το State Department, δεν ζητήθηκε από τηνΑθήνα. Η συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο, όμως, ξεκίνησε στην
αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 6 Απριλίου και ψηφίστηκε μόλις προχθές. Συγκυριακά και μόνο συμπίπτει, λοιπόν, με τις αντιδράσεις των Αμερικανών ως προς την ερμηνεία του και δε συνδέεται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο με το πραγματικό περιεχόμενο της επίσκεψης Κοτζιά.

Αυτονόητα συμπεριελήφθη στη συζήτηση με τον κ. Κέρι, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτέλεσε το μοναδικό αντικείμενό της και πολύ περισσότερο την αιτία της πρόσκλησης.

Δεύτερον, η ατζέντα του ταξιδιού περιλαμβάνει σωρεία επαφών με σημαντικότατα πρόσωπα, θεσμούς και φορείς και καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα συζητήσεων για πολλά και διαφορετικά θέματα: Κογκρέσο και Γερουσία, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μάθιου Νίμιτς, Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, η Οργάνωση «Διεθνείς Ορθόδοξες Χριστιανικές Διακονίες», το HarvardCenter for Hellenic Studies, εκπρόσωποι των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων AIPAC και B’nai B’rith, εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων, εκπρόσωποι μεγάλων think tanks, όλα είναι στο πρόγραμμα μιας επίσκεψης πολυδιάστατης και ουσιαστικής. Το να διυλίζεται και να περιορίζεται σε μια υποτιθέμενη κιόλας «κατσάδα» κάποιου είδους για ένα συγκεκριμένο θέμα, δεν προσφέρει καμία υπηρεσία, σε μια εποχή που η χώρα, πέραν της οικονομικής, οφείλει να αντιμετωπίσει και πολλές ακόμη μεγάλες προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο.

Τρίτον -αλλά εξίσου σημαντικό: Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο κ. Κοτζιάς έχει εμπράκτως αποδείξει ότι κινείται πολύ προσεκτικά και με πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Τηρώντας αποτελεσματικά τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται και συνομιλώντας ισότιμα και καλόπιστα με όλους, οι μέχρι στιγμής ενέργειές του έχουν καταφέρει κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο: να ξαναμπεί η Ελλάδα στο κάδρο του διεθνούς ενδιαφέροντος όχι απλώς και μόνο ως χώρα «με οικονομικά προβλήματα», αλλά και ως χώρα κομβικής γεωπολιτικής σημασίας. Ως κέντρο σταθερότητας, αξιόπιστος συνομιλητής και αποτελεσματικός πιθανός διαμεσολαβητής σε μια σπαρασσόμενη και εύφλεκτη ευρύτερη περιοχή.

Είναι όχι μόνο άδικο, αλλά και πολύ λανθασμένο και επιζήμιο μια τέτοια προσπάθεια να περιθωριοποιείται στο βωμό μιας μηδενιστικής αντικυβερνητικής ρητορείας που, στη συγκεκριμένη περίπτωση κιόλας, δε στηρίζεται σε κανένα πραγματικό γεγονός, παρά μόνο σε αυθαίρετες συνεπαγωγές και ισοπεδωτικές γενικεύσεις.

Ο Κοτζιάς έχει επιλέξει να κάνει αθόρυβη, αλλά ουσιαστική δουλειά και ως τώρα τα καταφέρνει καλά, παρότι το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα απέχει πάρα πολύ από το να χαρακτηριστεί ευνοϊκό. Δεν προσφέρονται όλα για αντιπολίτευση. Πολύ δε περισσότερο μια σημαντική επίσκεψη στις ΗΠΑ, ειδικά αυτή την εποχή, με τα τόσα μέτωπα ανοιχτά για τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα