Ο μεγάλος συμβιβασμός – Σε 10 ημέρες κρίνονται όλα και όλοι – Που υποχωρεί η κυβέρνηση

09:29 8/2/2015 - Πηγή: BankWars

Το βαρύ…πυροβολικό της τρόικας Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι που εκπροσωπεί τους δανειστές ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα δώσει το παρόν στο πιό κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη. Ένας ένας οι Ευρωπαίοι εταίροι, παρά τα αρχικά χαμόγελα με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών προσχωρούν στο στρατόπεδο της Γερμανίας, ενώ οι ΗΠΑ, έκαναν

στροφή 180 μοιρών και το διάγγελμα Ομπάμα που η Ελλάδα και οι Έλληνες χαιρέτισαν κατέληξε στην πράξη με τη δήλωση “Βρείτε τα με τους εταίρους σας και με το ΔΝΤ”.

Κρίσιμες πραγματικά οι επόμενες 10 ημέρες για την πορεία της χώρας, που “παίζει” μόνη σχεδόν εναντίον όλων!

Στάση αναμονής πάντως τηρούν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι συναντώνται τη Δευτέρα και θα συζητήσουν το ζήτημα της Ελλάδας. Οι ηγεσίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας αναμένουν τα σημερινές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, εν όψει του αυριανού τετα α τετ.

Προοπτικές πάντως συμβιβασμού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων-δανειστών εξακολουθούν να υπάρχουν:

1. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ Εuroworking Group

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλείται το newmoney αναφέρουν ότι συνεχείς είναι και οι επαφές με αξιωματούχους στο εξωτερικό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βρίσκεται σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ ταυτόχρονα στο Εuroworking Group, που προετοιμάζει τις αποφάσεις του Eurogroup, σχεδιάζεται μια κοινή πλατφόρμα για μέτρα και πολιτικές, με συγκεκριμένα νούμερα, πάνω στα οποία θα μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές για τη συνέχιση της στήριξης, χωρίς η διαπραγμάτευση να “κολλήσει” στο αν αυτό το πακέτο θα θεωρηθεί συνέχεια του προηγούμενου προγράμματος ή όχι.

Προετοιμάζεται λοιπόν μια «συμφωνία γέφυρα», όπως την ονομάζει η κυβέρνηση, που θα παρουσιάσει στο Eurogroup την Τετάρτη, ως εναλλακτική λύση, αντί της υποβολής αίτησης παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος στο οποίο επιμένουν οι δανειστές και το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

2. ΣΠΑΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Σαββάτου (ξεκίνησε στις 15.00 και τελείωσε στις 19.00) του Κυβερνητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε, οι προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν απόψε Κυριακή στις 19.00 να είναι …δύο ταχυτήτων, ως προς τα φιλολαικά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: Άμεσα μέτρα και μέτρα που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση της κυβέρνησης σε σχέση με τις πρόσφατες εξαγγελίες, απαραίτητη όμως και λογική εν όψει του Eurogroup και των αφόρητων πιέσεων που ασκούνται στην ελληνική πλευρά.
Στα άμεσα μέτρα μέχρι τον Ιούνιο θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ, η επαναπρόσληψη 3.800 υπαλλήλων στο Δημόσιο, η επιδότηση ενοικίου για χαμηλά εισοδήματα, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και η επαναφορά επιδόματος 360 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.

Αναλυτικά, οι άμεσες παροχές, που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αύριο από το βήμα της Βουλής είναι, κατά πληροφορίες οι εξής:

επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώεπιδότηση ενοικίουδωρεάν ρεύμα για τους μη έχοντεςκάρτες σε ανέργους για τα μέσα μεταφοράςκατάργηση του ΕΝΦΙΑεπαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίαςσαφάρι κατά της φοροδιαφυγήςευνοϊκές ρυθμίσεις για την Εφορία

Σε βάθος τετραετίας, η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, και σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο είναι:

Ενα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης,Μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίαςΕθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

ΣΟΥΛΤΣ: Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ Π[ΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Ο Τσίπρας είναι ένας λογικός άνθρωπος, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι έγινε Πρωθυπουργός», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε νέες του δηλώσεις, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.

«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε οι δανειστές θα την στηρίξουν. Αν μια πλευρά αθετήσει τις συμφωνίες θα το πράξει και η άλλη. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλει η Ελλάδα στην παρούσα φάση».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι έχει κατανόηση για την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα: «Κατά κάποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί, είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Υποσχέθηκε πράγματα που θέλει να εφαρμόσει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι σε θέση να το πράξει γιατί πάγωσε το πρόγραμμα προσαρμογής», τόνισε ο γερμανός πολιτικός. Για μια ακόμα φορά ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε την Ελλάδα να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Στο εγχείρημα αυτό η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη «ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα