Ο Κ.Μητσοτάκης απόψε σε “επικίνδυνη αποστολή” στον Λευκό Οίκο – Οι ΗΠΑ στηρίζουν Ελλάδα, αλλά ο Τραμπ “αγαπά σφόδρα” τον Ερντογάν

09:20 7/1/2020 - Πηγή: BankWars

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται  στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας στο πρόγραμμά του  δύο πολύ κρίσιμα ραντεβού σήμερα Τρίτη 7 Ιανουαρίου: Το πρώτο,  με τον Πρόεδρο Τραμπ και το δεύτερο, με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πολιτικοί αναλυτές με γνώση της αμερικάνικης πολιτικής σκέψης εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της συνάντησης, καθώς, αυτή πραγματοποιείται σε στιγμή που βρίσκονται στο ζενίθ οι εξελίξεις στη Μ.Ανατολή μετά την δολοφονία του Ιρανού Σουλειμανί και σε αντίθεση με το Κογκρέσο και το Στειτ

Ντιπάρτμεντ,  ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται διστακτικός να προχωρήσει σε μια απερίφραστη καταδίκη των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ, δεν θέλουν σε καμία των περιπτώσεων, δεδομένης και της συγκυρίας, να χάσουν από σύμμαχο την Τουρκία, γεγονός που δεν ευνοεί την ελληνική θέση για καταδίκη των ενεργειών της.

Πάντως, από το “ελληνικό” Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα από όπου ξεκίνησε η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ, ο πρωθυπουργός  έστειλε μήνυμα στην Τουρκία και αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Τραμπ είπε:  “Θα εξετάσουμε μαζί τις ακατάλυτες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις προοπτικές που έχουν σε όλα τα επίπεδα. Θα τον ενημερώσω όμως και για τις εξελίξεις στη Ν.Α. Μεσόγειο. Εκεί, όπου δυστυχώς η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες και απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ήδη, η Αμερική, η Ευρώπη, η Ρωσία, αλλά και όλα τα κράτη της Μεσογείου -από την Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα έως το Ισραήλ και την Αίγυπτο- καταδίκασαν την τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη. Κι όλοι αντιδρούν στις μονομερείς της ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες”

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ…

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων βρίσκεται ίσως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προωθεί ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε μια περιοχή μείζονος σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρόλος της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτός ο ρόλος καθίσταται ακόμα πιο πολύτιμος σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα μεταμορφώνεται από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων. Και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας που αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της Αμερικής για την Ανατολική Μεσόγειο».

Ασφάλεια

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) καταδεικνύει την όλο και στενότερη εταιρική σχέση στον τομέα της ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω από την πλευρά της Αμερικής την ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεών μας, όπου συνεργάζονται όχι μόνο ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά και ως χώρες με κοινές αξίες και κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Αθήνα μοιράζεται με την Ουάσιγκτον την ίδια προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας που σχετίζεται με την τεχνολογία 5G.

Οικονομική Διπλωματία

Περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στείλει το μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα και ότι έχει αλλάξει σημαντικά το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας.

«Η (ελληνική) κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρουν οι ΗΠΑ, όπως είναι η αξιοποίηση της δύναμης της επιχειρηματικής μας κουλτούρας και της δύναμης των κεφαλαιαγορών μας στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από μια δεκαετία κρίσης. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται μεγαλεπήβολα και ότι οι αμερικανικές εταιρείες αντιδρούν θετικά», επισήμανε ο αξιωματούχος.

Ενέργεια

Το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται ότι θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και αναγνωρίζουν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι πρόσφατα το νομοσχέδιο EastMed Act υπογράφηκε ως νόμος του κράτους αλλά και της ανακοίνωσης για τη συμφωνία του αγωγού EastMed. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στο σχήμα 3 +1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ), και υπενθύμισε τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το 3 +1:

* Είναι ένας μηχανισμός για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

* Προωθεί τη περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη σε μια περιοχή όπου υπάρχει αναζωπύρωση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε το υψηλό επίπεδο των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για αυτά τα θέματα, σημειώνοντας ότι το κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση.

Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα, κάτι που, όπως αναγνώρισε, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση γειτονίας.

«Έτσι, λοιπόν, εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και το κοινό συμφέρον μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να μην βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ».

Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

  Καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των διαφορών, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο.

   «Επομένως, προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στον τομέα της ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντί να δούμε αν υπάρχουν προκλήσεις».

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη Μ.Ανατολή και συνεχίζει να διαμορφώνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απόφοιτος σημειωτέον του Harvard, με διαχρονικές σχέσεις στις ΗΠΑ, έχει μια καλή ευκαιρία να προβάλει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, με σταθερή την επιλογή της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Η Ελλάδα, έχει άλλωστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο, και με μια ιδιαίτερη σχέση με τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία.

Η αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ εκφράζεται ήδη με σειρά ενεργειών και δηλώσεων από την πλευρά τόσο του State Department, όσο και  ισχυρών παραγόντων του αμερικανικού κατεστημένου, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται κατά καιρούς από τις δηλώσεις του Προέδρου Τράμπ σχετικά με την Τουρκία και κυρίως σχετικά με την “προσωπική εκτίμηση” που τρέφει για τον Ερντογάν.

Το State Department μετά την «συμφωνία» Τουρκίας- Λιβύης είχε δηλώσει ότι «η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική».

 Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ.Πάϊατ, με αφορμή την τοποθέτησή του για το «μηνμόνιο» Τουρκίας-Λιβύης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των ελληνικών θέσεων στην προσέγγιση που αφορά γενικότερα στα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών.

«Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως αντικείμενα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».

ΣΤΗ ΦΑΡΕΤΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ. Είναι ένα θέμα που …ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Τραμπ.

Στον αμυντικό τομέα, υπεγράφη τον Οκτώβριο στην Αθήνα η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ από τον Ν.Δένδια και τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Πρόκειται για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), το οποίο έχει επιταχύνει σημαντικά τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον, αναβαθμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

Η αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ, είναι επίσης ένα σημαντικό “όπλο” στο να πετύχουν για τα συμφέροντα της Ελλάδας οι συνομιλίες Μητσοτάκη-Τραμπ.

Ο ενισχυμένος ρόλος της Ελλάδας, ως δύναμη σταθερότητας εκφράζεται και στον ενεργειακό τομέα, αφού η χώρα μας αποτελεί πλέον μέρος και του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, προβλέπει τη χρήση μέρους των υποδομών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά θα χρησιμοποιηθεί και για τις εισαγωγές υγροποιημένου αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το γεγονός αυτό συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση του ρόλου  της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

ΣΤΟ ΔΝΤ

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θα έχει και σημαντική οικονομική διάσταση. Πέρα από  συνάντηση την Τετάρτη με επενδυτές που αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο, σημαντικά μηνύματα θα προκύψουν και από τη συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Με το δεδομένο ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας  το 2020 είναι αρκετά περιορισμένες, μία εμπροσθοβαρής εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ είναι επιθυμητή από την ελληνική πλευρά.
Μετά την πρόωρη εξόφληση των 2,9 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχει περιορίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ από τα 8,8 δισ. ευρώ στα 5,9 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας προανήγγειλε νέα αποπληρωμή 2 δισ ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι για την τελευταία δόση του Ιουνίου 2024 θα απομείνουν 3,9 δισ. Αυτό το ποσόν, η Ελλάδα θέλει να το εξοφλήσει νωρίτερα. Το ΔΝΤ δεν έχει λόγους να διαφωνεί, καθώς απεμπλέκεται πλήρως από την …ελληνική περιπέτεια, αλλά εδώ, ο λόγος ανήκει μάλλον στους Γερμανούς, που δεν επιθυμούν την εξόφληση, καθώς θέλουν το ΔΝΤ “ελεγκτή” της ενισχυμένης μετα-μνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού διαμορφώνεται ως εξής:

Στις 09.50 τοπική ώρα σήμερα (16.50 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ηγεσία του Atlantic Council και στις 10.15 (17.15 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council Ντέιμον Γουίλσον.

Στις 11.30 (18.30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.

-Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

Στις 11.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις.

Στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές.

Στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Keywords
ηπα, ελλαδα, εκλογες ηπα, ηπα, ερντογαν, οικο, μητσοτακης, λευκο, αδωνις γεωργιαδης, ΔΝΤ, αχεπα, ρωσία, γαλλια, κυπρος, λιβυη, νατο, αθηνα, συμμετοχή, harvard, μνημονιο, νέα, mutual, lng, σημαίνει, ιουνίου, βουλη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αιγυπτος, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, αχεπα, γνωση, εδρα, ηγεσια, θεμα, ισραηλ, νησια, προγραμμα, ωρα, αγκυρα, αδωνις, αισιοδοξια, αμερικη, ατζεντα, αφορμη, βαλκανια, βρισκεται, γεγονος, δεδομενο, δευτερο, δυναμη, δυστυχως, δηλωσεις, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενθαρρυνση, εξελιξη, εξωστρεφεια, ετων, ευρωπη, τεχνολογια, ζενιθ, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υφυπουργος, θετικο, κυβερνηση, κλιμα, κογκρεσο, λογο, μηνυματα, νατο, νικη, νομικη, εξοφληση, οικος, οραμα, ουασιγκτον, πηγη, ποιοτητα, υπογραφη, πρισμα, ραντεβου, ρολο, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, τουρκια, τριτη, υπουργος παιδειας, χρηστος, ανηκει, ασφαλεια, βηματα, harvard, ηπειρωτικα, χωρα, ιδιαιτερα, ιδιαιτερη σχεση, ιουνίου, κομματι, κωστας, κυριακου, σημαίνει, ουασινγκτον, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα