Ο ιταλικός προϋπολογισμός στο επίκεντρο του Eurogroup

11:27 7/9/2018 - Πηγή: BankWars

Ξεκίνησαν οι εργασίες του άτυπου Eurogroup σήμερα στη Βιέννη.

Στην επίσημη ατζέντα βρίσκεται η μεταμνημονιακή εποπτεία της Πορτογαλίας, αλλά και ο κοινός δημοσιονομικός μηχανισμός ασφάλειας της Ευρωζώνης. Ωστόσο στην ανεπίσημη ατζέντα βρίσκεται η Ιταλία και οι προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας να παρακάμψει τους δημοσιονομικούς κανόνες, ειδικά εκείνον του 3% στο έλλειμμα, στον προϋπολογισμό του 2019.

Εισερχόμενος στη συνεδρίαση και ερωτηθείς σχετικά ο Επίτροπος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί ζήτησε με δήλωση του η Ιταλία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της. Λίγο νωρίτερα

πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης ως προς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού. «Η Ιταλία θα ακολουθήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την οικονομική πολιτική. Η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει τις αρχές της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης», υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ» και ότι το έλλειμμα που θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό θα κυμαίνεται στο εύρος του 1,5% με 1,8%.

Όπως είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, «στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επαναλάβω αυτά που πάντοτε έλεγα και αυτά που θα εφαρμοστούν».

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Repubblica είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ιταλία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης και είχε σημειώσει πως οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν στη βάση της εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών και ότι στα τέλη του μήνα, όταν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης πάρουν σάρκα και οστά με τον νέο προϋπολογισμό το spread θα αποκλιμακωθεί. Πρόθεσή του πάντως είναι το ιταλικό έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 1,6%.

Ο Τρία θα συναντηθεί, στο περιθώριο τους Eurogroup με τους Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σημειώνεται τέλος, από το «μενού» των υπ. Οικονομικών σήμερα πάντως απουσιάζει η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα