Ο Γ.Στουρνάρας αποκρούει τα σχέδια ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες – “Το ΔΝΤ αν θέλει να φύγει, ας φύγει”

01:21 3/9/2017 - Πηγή: BankWars

Παρέμβαση Στουρνάρα, λίγο πριν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης και με επιβεβαιωμένη πλέον τη φημολογία ότι ο Π.Τόμσεν και το ΔΝΤ είναι έτοιμοι να ανοίξουν και πάλι θέμα τραπεζών, ζητώντας να γίνει ξανά έλεγχος και εκτίμηση κινδύνου για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των δανείων.

“Το ΔΝΤ

αν θέλει να φύγει, ας φύγει. Δεν τους χρειαζόμαστε πια», δηλώνει στο ΒΗΜΑ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με τη στάση του Ταμείου διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει την εποπτεία και την ευθύνη κεφαλαιακού ελέγχου των τραπεζών της ευρωζώνης.

Όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι στην Ελλάδα, αν το ΔΝΤ επιμείνει να περάσει την άποψή του και το καταφέρει, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσπάθεια ομαλοποίησης της οικονομίας. Και αυτό για τους εξής λόγους:

1. Θα χαλάσει το κλίμα σταθεροποίησης που έχει διαμορφωθεί.

2. Θα ανακόψει τις εισροές καταθέσεων που άρχισαν να σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

3. Θα δημιουργήσει επιπρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια των τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω των δανείων.

4. Θα ανακόψει την πορεία των τραπεζών προς τις αγορές.

5. Θα δώσει ξανά αρνητικό σήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ότι «εδώ κάτι συμβαίνει».

Ενστάσεις και στο βάθος μέτρα

Εκτός από τις τράπεζες, το ΔΝΤ αναμένεται να θέσει εκ νέου ζήτημα πλεονασμάτων. Ευρωπαϊκές πηγές του Βήματος αναφέρουν ότι στην αξιολόγηση θα αμφισβητήσει ξανά τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ (6,6 δισ. ευρώ) το 2018. Και τονίζουν ότι «αν τα επιχειρήματά του δεν αποκρουστούν με αξιόπιστα στοιχεία, τότε το Ταμείο έχει έτοιμες “εναλλακτικές” που αν υπερισχύσουν ρίχνουν ακόμη και την κυβέρνηση».

Το «κοστούμι» που έχει ήδη έτοιμο το ΔΝΤ είναι, σύμφωνα με «Το Βήμα»:

Να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019, αντί για το 2020, η μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ για κάθε φορολογούμενο μαζί με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.Να μετατεθεί για το 2023, αντί για το 2019, η ενεργοποίηση των θετικών μέτρων γι μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, τα γεύματα στα σχολεία και το κοινωνικό κράτος, ακόμη και αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ.

Η στάση του ΔΝΤ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αν δεν τεθεί θέμα νέων μέτρων για το 2018, οι διαπραγματεύσεις θα κυλήσουν σχετικά γρήγορα, αν όχι, θα μπούμε πάλι σε περιπέτειες, εκτιμάται στο ρεπορτάζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα