Ο Α.Τσίπρας στην Τουρκία – Γιατί είναι κρίσιμες οι συναντήσεις με Ερντογάν και Νταβούτογλου για το προσφυγικό

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, θέλει να έχει τον πρώτο λόγο στην περιοχή, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Δεδομένης δε της σημασίας που αποδίδεται από όλους στην Ευρώπη στις κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα αυτό, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να είναι αυτή που θα “αντιπροσωπεύσει” και θα διαχειριστεί(;) τις πολιτικές της ΕΕ.

Με το παραπάνω σκεπτικό, είναι πραγματικά κρίσιμη η διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία

που πραγματοποιεί από σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν στην Πόλη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμμανατίδης, και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αναμένεται να παρακολουθήσει σήμερα τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου Τουρκίας – Ελλάδας μαζί με τον κ. Νταβούτογλου.

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Με το σκεπτικό ότι πρέπει να αναθερμανθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι και ταυτόχρονα να υπάρξουν από κοινού μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η ελληνική πλευρά θα θέσει τα εξής ζητήματα:
• τα κέντρα ταυτοποίησης να είναι στην τουρκική επικράτεια, ώστε όποιοι δικαιούνται άσυλο να μεταφέρονται με ασφάλεια στις ευρωπαϊκές χώρες προορισμού
• το θέμα των κοινών χερσαίων και ναυτικών περιπολιών της Τουρκικής Αστυνομίας και Ακτοφυλακής με την frontex (που είναι η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων)
• η Αθήνα αναμένεται να εμφανιστεί εκ νέου αντίθετη στις κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς δεν μπορούν ούτε να συμβάλουν στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και βέβαια υπάρχει ο φόβος για την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας

Keywords
Τυχαία Θέματα