ΤΟ ΔΝΤ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – 2,5 ΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ – ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ

UPD: Μπορεί το κλίμα να ήταν εποικοδομητικό τόσο στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όσο και με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ στη Ρίγα, αλλά το ΔΝΤ φαίνεται πως επιμένει στη σκληρή γραμμή του: Η συμφωνία με την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι γρήγορη και πρόχειρη («quick and dirty»), είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ,

Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπως αναφέρει το Reuters.
Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών υπογράμμισε ότι «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν», ενώ προσέθεσε πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν λάβει προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και εργάζονται εντατικά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ φέρεται ότι πιστεύουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει καταργήσει αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση και παράλληλα δεν αισθάνονται σίγουροι ότι η Αθήνα θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού που θα της επιτρέψουν να μειώσει το ταχύτατα αυξανόμενο χρέος της.

Τα στελέχη του ΔΝΤ (σ.σ.: που συμμετάσχουν στα τεχνικά κλιμάκια) έχουν ξεκαθαρίσει προς τη διοίκηση του οργανισμού ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν μία συμφωνία εάν αυτή δεν είναι ικανή να οδηγήσει σε μείωση του χρέους. Επίσης θέλουν τη διαβεβαίωση της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα είναι ικανή να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της το επόμενο 12μηνο, κάτι που μπορεί να αναγκάσει τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ να εγκρίνουν ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Αθήνα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Εποικοδομητικό το κλίμα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα που διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες δεν υπήρξε ουσιαστική συναίνεση, με τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ να αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για να κλείσει η συμφωνία.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, διαμηνύει δια του εκπροσώπου του, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στόχος είναι η επίτευξη μιας ενιαίας συμφωνίας σε ορίζοντα δέκα ημερών.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα Παρασκευή στις 2:30 το μεσημέρι.

Αισιόδοξος ο Τσίπρας

«Πολύ αισιόδοξος» για θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στη Ρίγα της Λετονίας.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος» δήλωσε ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της συνάντησης 2,5 ωρών που είχε αργά χθες το βράδυ με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 14:30 (τοπική ώρα) και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο οποίος έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας, όπως έχουν αναφέρει κυβερνητικές πηγές.

«Πολύ αισιόδοξος» για θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στη Ρίγα της Λετονίας.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος» δήλωσε ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της συνάντησης 2,5 ωρών που είχε αργά χθες το βράδυ με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

ΜΕΡΚΕΛ: Θέλουμε δουλειά ακόμη

Στους θεσμούς παραπέμπει την ελληνική κυβέρνηση η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, ενώ τονίζει ότι πρέπει ακόμη να γίνει πολύ δουλειά.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του Γάλλου προέδρου Φρανσούα Ολάντ, η Α. Μέρκελ την χαρακτήρισε μια «πολύ φιλική και εποικοδομητική ανταλλαγή», ωστόσο όπως επεσήμανε «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία με τους θεσμούς» και ότι «μένουν πολλά ακόμη να γίνουν» προτού επιτευχθεί συμφωνία.

Η Γερμανία και η Γαλλία είναι πρόθυμες να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να συνδράμουν όποτε χρειαστεί, ωστόσο η λύση θα πρέπει να προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς και πρέπει να γίνει «πολύ εντατική δουλειά», δήλωσε η καγκελάριος.

ΤΟ ΡΕΡΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σύμφωνα με το Μαξίμου, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τέθηκε στο τραπέζι και ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης.

Το «αγκάθι» που παραμένει είναι ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία και από τους τρεις θεσμούς για να υπάρξει συμφωνία.

Όπως εκτιμούσαν πηγές της κυβέρνησης, «είμαστε κοντά σε συμφωνία”, όμως, συνεχίζονται οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στο Brussels Group.

Ζάιμπερτ: Στο επίκεντρο η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος

Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο κ. Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, επεσήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΡΙΓΑ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ -ΟΛΑΝΤ – Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα διαπραγματεύεται σήμερα η κυβέρνηση στην τελική ευθεία των διαβουλεύσεων με τους δανειστές. Αυτές αποτελούν και τις προϋποθέσεις για να κλείσει η συμφωνία μετά τη “μεγάλη πρόοδο” που καταγράφεται στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων (BrusselsGroup) επί των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά ή ζητούν οι θεσμοί.

Κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα θεωρούνταν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός σε πολιτικό επίπεδο, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσονται και οι επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής. Ανάμεσα σε αυτές, οι συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

* Αναδιάρθρωση χρέους, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επενδυτικό πακέτο τα κομβικά σημεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα