Ο Απ. Κακλαμάνης αποκαλύπτει: “Η άρνηση Σαμαρά έφερε τον Λ. Παπαδήμο”

Τελικά ποιος επέλεξε για πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Λουκά Παπαδήμο; Ο Μπαρόζο, ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς, ή μήπως όλοι μαζί;

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, παρολίγον…πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης,

δίνει τη δική του εκδοχή για όσα δραματικά συνέβησαν μετά τις Κάννες το 2011, με αποτέλεσμα να ορκιστεί ο Λουκάς Παπαδήμος πρωθυπουργός της χώρας.

Όπως υποστηρίζει, δέχθηκε πρόταση από τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την πρωθυπουργία, ωστόσο η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά, οδήγησε στην επιλογή Παπαδήμου.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η επιστολή του προς τα μέσα ενημέρωσης: «Το πρωί της 8ης Νοεμβρίου 2011, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με κάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή και μου ανακοίνωσε την απόφασή του όπως, για λόγους εθνικού συμφέροντος παραιτηθεί, ότι θα παραμείνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ότι πρότεινε στον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, που συμφώνησε αμέσως, να αναλάβω ως πρωθυπουργός το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετείχαν και θα στήριζαν στη Βουλή οι Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.» αναφέρει επί λέξει.

Προκειμένου να δώσει το τελικό «οκ», ο Απ. Κακλαμάνης θέλησε να συναντηθεί κατ’ ιδίαν και με τον Αντ. Σαμαρά. «Με τον κ. Σαμαρά συναντηθήκαμε και συζητήσαμε, επί μία και πλέον ώρα, λεπτομερώς, στο σπίτι του επί της οδού Μουρούζη. Αμφότεροι οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς ανταποκρίθηκαν στην παράκλησή μου να μην ανακοινωθεί ή διαρρεύσει οτιδήποτε, θεωρώντας βέβαιη την αντίδραση συγκεκριμένων τραπεζιτών και εκδοτών.

Άλλωστε, πλείστα όσα ΜΜΕ, καθ’ όλη την ημέρα, προεξοφλούσαν «κυβέρνηση Παπαδήμου» παρά το γεγονός ότι, όπως με διαβεβαίωσαν εντίμως και οι δύο, πλην του κ. Ρουμελιώτη που δεν απεδέχθη ο κ. Σαμαράς, ουδείς εξ’ αυτών είχε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επικοινωνία με τον κ. Παπαδήμο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε πως είχε ήδη στελεχώσει το κυβερνητικό σχήμα, με τον Ε. Βενιζέλο να παραμένει στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, ο Αντ. Σαμαράς αρνούνταν πεισματικά να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτικά στελέχη της ΝΔ. «Πέραν της επιθυμίας του – ίσως και για εσωκομματικούς λόγους – για τη συμμετοχή ή τον αποκλεισμό κάποιων από τα μικρότερα κόμματα ή προσώπων του δεξιού φάσματος ή συνδεομένων με γνωστό εκδοτικό συγκρότημα, αδυνατούσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συγκεκριμένων νέων, κυρίως, βουλευτών του που ζητούσα, επικαλούμενος αρχικώς ότι αυτοί αρνούνταν, φοβούμενοι ότι δεν θα επανεκλεγούν ως βουλευτές, για να καταλήξει τελικώς πως ο ίδιος θεωρούσε αναγκαίο ότι όποιοι βουλευτές της ΝΔ συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθούν από τη Βουλή, γιατί αλλιώς αντί του ιδίου, θα εθεωρείτο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η κυρία …Παπαρήγα (ΚΚΕ)» καταγγέλλει ο Απ. Κακλαμάνης.

«Αργά, περί τα μεσάνυχτα, σε μια ακόμα επικοινωνία μας με τον κ. Σαμαρά, επανέλαβα την άρνησή μου, υπό τις συνθήκες αυτές, να αποδεχθώ την τιμητική πρότασή τους και, αφού ευχαρίστησα πρώτα τον ίδιο και αμέσως μετά τον κ. Παπανδρέου, εισηγήθηκα στον κ. Παπανδρέου που μου το ζήτησε, ορισμένα εκ των αναφερομένων στα δημοσιεύματα προσώπων πλην του κ. Παπαδήμου, παρά την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του, απλώς διότι γνώριζα ότι είχε ταχθεί δημοσίως διά των “FT” κατά του κουρέματος του χρέους, σύμφωνα με τη θέση του κ. Ντράγκι και της ΕΚΤ», καταλήγει η επιστολή του Απ. Κακλαμάνη.

Original article: Ο Απ. Κακλαμάνης αποκαλύπτει: “Η άρνηση Σαμαρά έφερε τον Λ. Παπαδήμο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα