Ο CHARLES DALLARA, ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ EUROGROUP ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Μόνη λύση είναι να μπει στο τραπέζι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους στα χέρια των κρατικών πιστωτών. Για να δεχτούν όμως να κάτσουν στο τραπέζι, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική. Δηλαδή ότι θα μπορούσαμε και μονομερώς να αποφασίσουμε να διαγράψουμε μέρος ή και όλο το χρέος. Προκειμένου να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει το κράτος να μη χρειάζεται δανεικά για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες του. Θα πρέπει, δηλαδή, να «τρέξουμε» επιτέλους πρωτογενές

πλεόνασμα. Κάτι το οποίο προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013. Αν ψηφιστεί και αν εκτελεστεί…

Η ΠΡΟΤΑΣΗ DALLARA

Τη μείωση των επιτοκίων για την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα συστήνει ο γενικός διευθυντής του IIF, Charles Dallara, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής,.  Ο Charles Dallara, που έρχεται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα,  τόνισε πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν να μειώσουν το επιτόκιο με το οποίο χρεώθηκε η χώρα για τη βοήθεια που έχει λάβει, προκειμένου να βοηθηθεί η Αθήνα να ξεπεράσει τα προβλήματα χρέους.

Ο άνθρωπος ο οποίος αντιπροσώπευσε τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε ενδεχόμενη συμμετοχή του δημοσίου τομέα στη μείωση του χρέους της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι «θα δημιουργούσε ένα ανεξέλεγκτο σύννεφο σχετικά με την μελλοντική πολιτική υποστήριξη της Ελλάδας».

ΤΑ «ΕΡΓΑΛΕΙΑ» ΚΑΙ  ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΟ EUROGROUP…

Τη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στο πρώτο πακέτο διάσωσης στο 0,8% πάνω από το Euribor από το +1,5% που βρίσκεται τώρα εξετάζει η Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπό εξέταση είναι επίσης ο διπλασιασμός του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έως τα 30 χρόνια ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος.

Η ρύθμιση μείωσης του επιτοκίου περιλαμβάνει τα 53 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα από το πρώτο πακέτο διάσωσης του 2010. Εάν το μέτρο υιοθετηθεί η Αθήνα θα εξοικονομήσει περίπου 370 εκατ. ευρώ σε τόκους ετησίως.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει να εκδίδει υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων στις τράπεζες της. Οι χώρες μπορούν να συμφωνήσουν να παραδώσει η ΕΚΤ στην Ελλάδα τα κέρδη που θα λάβει από τις συμμετοχές της στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία αποπληρώνονται στο ακέραιο παρά το ότι η κεντρική τράπεζα τα έχει αγοράσει σε έκπτωση.

Η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε επίσης να δώσει στην Ελλάδα ένα διάλειμμα από τον τόκο που οφείλει. Ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, η ζώνη του ευρώ θα λάβει το μεγαλύτερο μέρος των 10 δισεκατομμυρίων που η Ελλάδα θα πληρώσει το επόμενο έτος σε τόκους. Αναλυτές της Credit Suisse λένε πως ένα μορατόριουμ έως το 2016 επί των τόκων που οφείλονται στη ζώνη του ευρώ θα δώσει την Ελλάδα επιπλέον €23,4 δισεκατομμύρια. Στην ουσία, η ζώνη του ευρώ θα αποποιηθεί κάποιων κεφαλαίων για να αποφευχθεί άλλη μια διάσωση. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι περισσότερο εύπεπτη πολιτικά

…ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Η τρόικα, κάτω από τις πιέσεις του ΔΝΤ, έ

Keywords
Τυχαία Θέματα