Ντράγκι -ΕΚΤ: Μη με ανακατεύετε με συντάξεις – μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα – Χαμηλά επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι

Η ΕΚΤ δεν έχει πλέον κανένα λόγο όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή Oικονομικών και Nομισματικών Yποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ο κ.Ντράγκι είπε ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν

σε χαμηλά επίπεδα ως το καλοκαίρι του 2019 και εκτίμησε επίσης πως θα υπάρξει ανάκαμψη του πληθωρισμού. Η δήλωση του Μάριο Ντράγκι οδήγησε υψηλότερα το ευρώ, με τα κέρδη του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου να αγγίζουν το 0,6%.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, εάν η ΕΚΤ επιμένει στη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε τα εξής: «Η ΕΚΤ, σε πρόσφατη εξέτασή της για τη συμμετοχή της στα προγράμματα διάσωσης, κατέληξε στο ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας.» » Αυτό σημαίνει ότι θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική πτυχή της οικονομίας. Οπότε η ΕΚΤ δεν θα πει τίποτε άλλο πλέον, ούτε για τις συντάξεις, ούτε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις , ούτε για τίποτα από τα ζητήματα για τα οποία τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ είχε κάποιο λόγο, ως μικρός εταίρος-θεσμός».

Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δική της επίσημη εκτίμηση για τα προγράμματα διάσωσης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, τόνισε ακόμη ο Μ.Ντράγκι όταν ρωτήθηκε για μελέτη της ΕΚΤ που κατηγορεί την κεντρική ευρωτράπεζα για λανθασμένους υπολογισμούς που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία.

Ειδικά δε για τη μελέτη, ο κ. Ντράγκι απάντησε στον Νότη Μαριά ότι αυτή δεν αποτελεί «επίσημη θέση της ΕΚΤ, καθώς δεσμεύει μόνο τους συγγραφείς της».

Η ΕΕ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, υπενθύμισε ότι τα μέτρα που αφορούσαν περικοπές στις συντάξεις, της τάξεως του 1% του ΑΕΠ και τα φορολογικά μέτρα 1% του ΑΕΠ, τα είχε ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κανένα άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ. «Η ΕΕ δεν χαίρεται ιδιαιτέρως γι’ αυτό», ανέφερε ο Ρ. Γκουαλτιέρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα