Ντομπρόβσκις: Μετά τον Αύγουστο μέτρα για το χρέος – -Bad bank εν όψει – Νόμοι – κρίση φταίνε για το μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στη “Real news”, δηλώνει πως τα μέτρα για το ελληνικόι χρέος θα εκτελεστούν ως επί το πλείστον μετά την 20ή Αυγούστου 2018 και θα εξαρτώνται από την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Παράλληλα επισημαίνει ότι “Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει στη χρηματοδότηση από τις αγορές και γι’ αυτό χρειάζεται την εμπιστοσύνη των αγορών. Με αυτό το υψηλό επίπεδο χρέους

προς ΑΕΠ που έχει η Ελλάδα, πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός”.

“Υπάρχουν μπροστά μας συζητήσεις σε σχέση με μέτρα για το δημόσιο χρέος και για το πώς η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές. Υπάρχουν και συζητήσεις σε σχέση με τον μηχανισμό που συνδέει τις αποπληρωμές με την ανάπτυξη. Όλα αυτά συνεπάγονται ότι τα μέτρα για το χρέος θα αρχίσουν να υλοποιούνται ως επί το πλείστον στην περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, η συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και η επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι καθοριστικής σημασίας για την παραμονή της Ελλάδας εντός τροχιάς σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος”.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θίγει την αναποτελεσματικότητα της νομοθεσίας: “Αυτός είναι ο λόγος που (Ελλάδα και Κύπρος) έχουν τόσο μεγάλη απόσταση από την τρίτη χειρότερη επίδοση, αυτή της Πορτογαλίας, με την Ελλάδα να είναι στο 45%, την Κύπρο στο 32,1% και την Πορτογαλία στο 14%”.

Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, οι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση του ποσοστού των “κόκκινων” δανείων είναι η βαθιά και μακρά κρίση που πέρασε η Ελλάδα, αλλά και η αναποτελεσματική νομοθεσία για την αφερεγγυότητα.

Ο αντιπρόεδρος Κομισιόν παραπέμπει στις ελληνικές αρχές το ζήτημα της δημιουργίας μιας εθνικής bad bank για τα “κόκκινα” δάνεια. “Θα φτιάξουμε ένα πρότυπο με οδηγίες για το πώς τα κράτη-μέλη θα μπορούν να δημιουργούν εθνικές Αρχές διαχείρισης NPLs, αν το επιθυμούν, στο πλαίσιο της οδηγίας BBRD και των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται για ένα πρότυπο λειτουργίας κανόνων των εθνικών συστημάτων αφερεγγυότητας, με αξιολόγηση των υπαρχόντων συστημάτων και συστάσεις προς τα κράτη-μέλη που έχουν αναποτελεσματικά συστήματα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα