Έρχεται η τρόικα – Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το χρέος

[UPD] Eντός της εβδομάδας θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Εντός της εβδομάδας θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα”, τόνισε, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη την αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει η ελληνική

κυβέρνηση στο μέτωπο της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για μία θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις Ελλάδαςτρόικα, προειδοποίησε ωστόσο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

“Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο”, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn.

“Είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε την εκταμίευση των τελευταίων δόσεων προς την Ελλάδα”, σημείωσε, λαμβάνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του ESM, Kl. Regling, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως “Aπό τον EFSF εκκρεμούν 10,1 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα”.

Γ. Στουρνάρας: Στόχος η κατ΄αρχήν συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου

Κατ΄αρχήν συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών , η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουμε υπάρξει μια κατ΄αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο μέχρι τις 7 Μαρτίου.
“Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επόμενη δόση, της τάξης των 9 δισ. ευρώ”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

«Δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε για αποφάσεις αναφορικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση, βάζοντας έτσι “φρένο” στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαϊου.

Αν όλες οι υποχρεώσεις από το υφιστάμενο πρόγραμμα καλυφθούν, μπορούν να εκταμιευτούν οι δόσεις μέχρι το Μάιο και έτσι να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας έως και τον Αύγουστο. Ετσι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε για ένα νέο πρόγραμμα και νέες αποφάσεις. Τον Αύγουστο θα πάρουμε τις όποιες αποφάσεις, δήλωσε και προσέθεσε ότι τα στοιχεία για το πλεόνασμα θα υπάρχουν διαθέσιμα τον Απρίλιο.

«Το χρέος πρέπει να μειωθεί. Το ερώτημα είναι ποιος το κάνει και πως θα γίνει. Αυτό θα αποφασιστεί το καλοκαίρι», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ανησυχία του για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς στον κοινοτικό Βορρά και Νότο και αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται συχνά σε ορισμένες βόρειες χώρες σε σχέση με το ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στην κόπωση που παρατηρείται σε χώρες του Νότου αναφορικά με τις συνταγές λιτότητας που τους επιβάλλονται.

Ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη τόνωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, υποχρέωση που όμως, όπως είπε, δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτές. Τόνισε ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ευρώ διαπίστωσε αισθητή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και ανέφερε ότι στη χώρα «έχει υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο, κλάδος ο οποίος κατέστη πιο ανταγωνιστικός, εξέλιξη που οδήγησε μεταξύ άλλων σε μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού».

Β. ΣΟΪΜΠΛΕ: Πήρε γράμμη …Άνγκελα για το ελληνικό χρέος – “Πολύ νωρίς να συζητήσουμε την ελάφρυνση”

Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε την ελάφρυνση των όρων για τα ελληνικά δάνεια, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Σχετικά με τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM (Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης), αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο.

Όσον αφορά τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών, ο Schaeuble υποστήριξε ότι τα θεμελιώδη στα οποία έχουν καταλήξει οι υπουργοί Οικονομικών, δεν μπορούν να αλλάξουν.

Original article: Έρχεται η τρόικα – Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα