Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Ν. Ρωμανός – Βρέθηκε λύση – Παρενέβη και ο Κ. Παπούλιας

(upd)Δεκτή ομόφωνα και κάτω από τα χειροκροτήματα όλων των πτερύγων, έγινε η τροπολογία που κατέθεσε βελτιωμένη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και δίνει τη δυνατότητα στον Νίκο Ρωμανό να σπουδάσει υπό ηλεκτρονική επιτήρηση με το βραχιολάκι.

Νωρίτερα όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά από έντονες διαβουλεύσεις και συζητήσεις και έχοντας

συγκεράσει όλες τις απόψεις που εκφράστηκαν.

Σύμφωνα με τη τροπολογία η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους φυλακισμένους φοιτητές, να κάνουν χρήση των διατάξεων για την ηλεκτρονική επιτήρηση για ένα εξάμηνο με την προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων κατά τους όρους που ορίζονται με υπουργική απόφαση επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Η αίτηση για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με τη χρήση ηλεκτρονικού γεωεντοπισμού, δεν απορρίπτεται από το Συμβούλιο παρά μόνο με ειδική αιτιολογία.

Στην υπόθεση παρενέβη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και του ζήτησε να υπάρξει λύση στο θέμα του Νίκου Ρωμανού.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά για το θέμα με τον Κάρολο Παπούλια, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΡΩΜΑΝΟΥ

«Αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήσαμε [...] Ο πολύμορφος επαναστατικός αγώνας και εμείς ως πολιτικοί κρατούμενοι, βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτήν την μάχη» αναφέρει σε μήνυμά του ο Νίκος Ρωμανός μετά την τροπολογία για το βραχιολάκι και τη λήξη της απεργίας πείνας.

Το μεσημέρι πέρασε ομόφωνα από τη Βουλή η βελτιωμένη τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία προβλέπει εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους φοιτητές με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι), εφόσον ο κρατούμενος φοιτητής έχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως με επιτυχία το ένα τρίτο των μαθημάτων και των εργαστηρίων ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας έγινε γνωστό από τους γιατρούς του νοσοκομείου ότι ο Νίκος Ρωμανός σταματάει την απεργία πείνας.

Λίγη ώρα αργότερα δημοσιοποιήθηκε το μήνυμα του Νίκου Ρωμανού, το οποίο έχει ως εξής:

«Μετά από 31 μέρες σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα σταματάω την απεργία πείνας έχοντας σημειώσει μια σημαντική νίκη.

» Η τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή με μοναδικό αποδέκτη εμένα, είχε μεγάλες διαφορές από τις αρχικές εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης, κάνοντας εν τέλει αποδεκτή την απαίτησή μου ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται το να ‘φοράω βραχιολάκι’.

» Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήσαμε για αυτό και ο κόσμος του αγώνα και η Μαχητική Αναρχία είναι αδιαμφισβήτητα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά οι μεγάλοι νικητές.

» Ο πολύμορφος επαναστατικός αγώνας και εμείς ως πολιτικοί κρατούμενοι, βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτήν την μάχη.

» Υψώνω την γροθιά μου στέλνοντας τους πιο θερμούς χαιρετισμούς και την απεριόριστη αγάπη μου σε όλους εκείνους τους συντρόφους που στάθηκαν δίπλα μου με όλα τα μέσα!

» Αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους

» Ζήτω η αναρχία

» ΥΓ1: Θα ακολουθήσει αναλυτικό κείμενο τις επόμενες μέρες

» ΥΓ2: Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου που αρνήθηκαν να υποκύψουν στις εισαγγελικές πιέσεις για αναγκαστική σίτιση και με στήριξαν όσο μπορούσαν».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Την απόφαση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να αρχίσει και απεργία διψάς από το πρωί της Τετάρτης έκανε γνωστό απόψε ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης. Το θέμα που πάει να γίνει μείζον, πήρε το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία να το λύσει, παρεμβαίνοντας στον υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να δοθεί η δυνατότητα πιλοτικής εφαρμογής της παρακολούθησης μαθημάτων με «βραχιολάκια» των κρατουμένων που έχουν εισαχθεί σε σχολές του Λεκανοπεδίου.

Φωτογραφική η ‘διάταξη” για τον Ρωμανό, αλλά …τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Ο σκοπός είναι να φύγει από την πολιτική σκηνή άλλο ένα μεγάλο αγκάθι, με απρόβλεπτες συνέπειες, στην περίπτωση που ο απεργός πείνας χάσει τη ζωή του.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

«Με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατατέθηκε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου σήμερα το απόγευμα – κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας που αφορά τη φοίτηση των κρατουμένων – νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα, πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου της γεωχωρικής παρακολούθησης (βραχιολάκια) κρατουμένων που έχουν εισαχθεί σε Ανώτατες Σχολές του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Σκοπός της σχετικής πρωτοβουλίας είναι να αντιμετωπιστεί στην πράξη το θέμα που έχει ανακύψει με την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού, καθώς όπως έχει υποστηρίξει εγκαίρως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στη μόρφωση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι θα εξετάσει την εφαρμογή της και θα απαντήσει άμεσα».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Απορρίφθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης του Νίκου Ρωμανού κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που του απαγορεύει τις εκπαιδευτικές άδειες.

Η αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου που εξέτασε την υπόθεση έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το βούλευμα είναι εμπεριστατωμένο και ως εκ τούτου το έθεσε στο αρχείο.

TI ΛΕΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ

Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τρίτης, o συνήγορος του Νίκου Ρωμανού επισήμανε: «Τα όρια έχουν εξαντληθεί. Το πνεύμα πρόθυμο, η σαρξ ασθενης. Σιγά – σιγά ο Ρωμανός μάς εγκαταλείπει» και εξέφρασε την ελπίδα η λύση να βρεθεί μέσω της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου.

Ο συνήγορος του απεργού πείνας υπογράμμισε ότι το βραχιολάκι είναι «απόλυτα θετικό βήμα» και θα αποτελούσε διέξοδο για να σωθεί η ζωή του Νίκου Ρωμανού. «Ως υπερασπιστές, εξαντλούμε τα πάντα, δεν έχουμε εμμονές» σημείωσε ο Φρ.Ραγκούσης και απηύθυνε έκκληση στην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει λύση, καθώς «έχει τη δυνατότητα να σώσει τον Ρωμανό».

Ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε: «Διεκδικούμε άμεσα το βραχιολάκι, όχι μετά από ένα χρόνο» και τόνισε ότι θα πρέπει ο κ. Αθανασίου να γίνει συγκεκριμένος στην σχετική πρότασή του. «Όχι γενικότητες, όχι αοριστίες και όχι στις καλένδες. Θα το θεωρήσει κοροϊδία και τότε θα αρχίσει η απεργία δίψας και το τέλος».

Ο κ. Ραγκούσης υπενθύμισε ότι την τροπολογία Αθανασίου, ως έχει, την έχει απορρίψει ο Νίκος Ρωμανός.

Keywords
Τυχαία Θέματα