Νοσοκομεία, Αγορά στενάζουν – Η “σούπα” των μέτρων δεν ικανοποιεί – Η ελληνική κοινωνία-οικονομία δεν είναι…Γουχάν – Ώρα χαλάρωσης μέτρων

Το καζάνι με τη “σούπα” κορωνοιού -οικονομικής δυσπραγίας- απογοήτευσης-κοινωνικής κατάθλιψης-οργής κινδυνεύει να εκραγεί. Και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται, αφού πάρει και τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, να ανοίξει τη βαλβίδα αποσυμπίεσης.

Καλώς ή κακώς, η Ελλάδα δεν είναι…Κίνα,όπως δεν είναι και όλες βέβαια οι ευρωπαικές χώρες. Άρα, μέτρα που θυμίζουν Γουχάν στα οποία ορισμένοι ειδικοί επιστήμονες επιμένουν, δεν μπορούν ούτε να εφαρμοστούν, ούτε, το κυριότερο,

να αποδώσουν.

Δυστυχώς, η διαπίστωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης στα νοσοκομεία. Οι διασωληνωμένοι συμπολίτες ξεπέρασαν από χθες τους 600 και οι ΜΕΘ, αν δεν τα ξεπέρασαν, βρίσκονται στα όριά τους. Ετοιμάζεται από ότι λένε τα ρεπορτάζ να μπουν και άλλες ιδιωτικές κλινικές μετά το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου στη μάχη για τον Covid-19. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με επιτυχία, παρά τις (δικαιολογημένες) αμφισβητήσεις που έχουν διασπαρεί για το εμβόλιο της Astra Zeneca και τις κόντρες της εταιρείας με την ΕΕ.

Κρίσιμη λοιπόν υγειονομικά η κατάσταση.

Και αυτό που χρειάζεται είναι ένας έξυπνος τρόπος, έστω με μικρό ρίσκο, αφενός να μην γίνει κρισιμότερη, αλλά αφετέρου, να μην γίνει η αιτία για …δράματα σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής: Οικονομία, εισοδήματα, ψυχική υγεία, οικογενειακή ζωή, ανάσα στις μετακινήσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ

Τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, με τα όσα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Οι αλλαγές που θα αφορούν τα Σαββατοκύριακα, θα ισχύσουν από την επομένη, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαρτίου.

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» που τώρα ξεκινά στις 19:00, να ξεκινά από τις 21:00

-Να επιτραπεί η μετακίνηση με το αυτοκίνητο, σε άλλες περιοχές εκτός Δήμου, με τη χρήση του κωδικού 6, στο 13033. Μετά την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων, η άσκηση ή η βόλτα του κατοικιδίου, γινόταν μόνο με ποδήλατο ή πεζή.

-Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου να ανοίξουν δικαστήρια, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

-Από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου να ανοίξει το λιανεμπόριο με χρήση του νέου κωδικού 13032 και με click away

-Στις αρχές Απριλίου να ανοίξουν τα σχολεία. Πρώτοι θα γυρίσουν οι μαθητές των Λυκείων, αφού οι Πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν και να ακολουθήσουν και οι επόμενες τάξεις.

Στα τέλη Απριλίου να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. (Πως είναι δυνατόν να ανοίξουμε τον τουρισμό στις 14 Μαίου με την εστίαση ερμητικά κλειστή;)

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τον Ιούνιο  σχεδιάζεται το άνοιγμα bar και γυμναστηρίων.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΥΜΑ “ΛΟΥΚΕΤΩΝ”

«Αν δεν ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, όπως το “κούρεμα” οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 “λουκέτα”, τα οποία θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας και ακόμα πιο ασφυκτική πίεση της κοινωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Θα μιλάμε δηλαδή για μία οικονομική λαίλαπα άνευ προηγουμένου. Για έναν σεισμό που θα απειλήσει τη σταθερότητα της κοινωνικής συνοχής. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και – έστω και τώρα- να αλλάξει σχεδιασμό. Δεν αρκεί να ακούμε δηλώσεις κυβερνητικών σχετικά με τις προθέσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Έχουμε ανάγκη από πράξεις», πρόσθεσε.

Επίσης τόνισε: «Αίτημα όλων των ανθρώπων της αγοράς, είναι ένα: Όχι άλλες αναβολές στο άνοιγμα των καταστημάτων. Αρκετά πια με τα “ήξεις αφήξεις” και όλες τις ασάφειες που περισσότερο μπέρδεμα προκαλούν και δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, κρίνοντας πάντα από τα κρούσματα που παραμένουν πολλά. Ήδη κορυφαίοι επιδημιολόγοι δηλώνουν ότι η υπό προϋποθέσεις λειτουργία των καταστημάτων -δηλαδή με click inside ή διαφορετικά “παράδοση εντός”- όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά βοηθά στην προσπάθεια που γίνεται για λιγότερο συνωστισμό. Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά μας και να είναι αυτό το τελευταίο διάστημα απραξίας των επιχειρήσεών μας που διανύουμε».

Ο Χ.ΓΩΓΟΣ

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ανέφερε ότι σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή θα συνεδριάσει για να προχωρήσει στις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, είναι ζητούμενο και μια ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας.

«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν σιγά σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα