Νομοσχέδιο για την Α’κατοικία: Ποιος αποφασίζει για τις τράπεζες – Ποια τα “όπλα” των δανειστών – Τα πολιτικά παιχνίδια και η Λερναία Ύδρα

Το θέμα της προστασίας της Α’ κατοικίας και ο νέος νόμος Κατσέλη βρίσκεται στην κορυφή του επικοινωνιακού μπαράζ εν όψει εκλογών…

...Η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, για να δείξει πως …εδώ λαμβάνονται οι αποφάσεις μετά την έξοδο από τα Μνημόνια…

…Από κοντά, σιγοντάρει και ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, που ενώ στις Βρυξέλλες η κυβερνητική απόφαση έχει

ενοχλήσει και έχουν υπάρξει συγκεκριμένες “απειλές”, εκφράζει την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου…

…Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που απειλούνται τα σπίτια τους αλλά και για τις τράπεζες που, προς το παρόν, δεν έχουν…μαντήλι να κλάψουν, αξίζει να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα, πέρα από τα επικοινωνιακά τερτίπια…

1. Οι Ευρωπαίοι δανειστές, με δεδομένα μεγάλα προβλήματα στην ευρωζώνη (Brexit, άνοδος ακροδεξιάς, προμηνύματα για μειωμένη ανάπτυξη …), δεν έχουν κανένα σκοπό να αναδείξουν το ελληνικό πρόβλημα. Όπως όλα στην ευρωζώνη είναι θέματα “παζαριού”, έτσι και αυτό, στο παρά 1′ ή και στο και 1′, θα λυθεί. Εκ του περισσού λοιπόν οι κυβερνητικοί …λεονταρισμοί.

2. Οι Ευρωπαίοι δανειστές, δεν έχουν μία φωνή, ούτε στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι κάτι σαν …Λερναία Ύδρα…Έχουν την Κομισιόν, που το “παίζει” πολιτικά (κλασσικό παράδειγμα ο Μοσκοβισί), έχουν τον επικεφαλής για την παρακολούθηση της πορείας της Ελλάδας Ντέκλαν Κοστέλο που το “παίζει” αυστηρός και ζητά λύσεις πιο κοντά σε αυτές που εισηγούνται τα τεχνικά κλιμάκια, έχει τον SSM και την ΕΚΤ που ως “προϊστάμενες” Αρχές των συστημικών τραπεζών βλέπουν τα πράγματα κατά το συμφέρον των ισολογισμών των τραπεζών, έχει και την DGCom την επιτροπή ανταγωνισμού, που θα κληθεί να γνωματεύσει, αν η συμμετοχή του κράτους στην επιδότηση των προστατευόμενων κόκκινων δανείων είναι η δεν είναι απαγορευτική “κρατική ενίσχυση” σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο. Εν ολίγοις, τα “όπλα” των δανειστών είναι πολλά και εμείς παίζουμε με …σφεντόνες!…

3. Τι μπορούν να κάνουν με τα “όπλα” τους οι δανειστές;

Πρώτο, να μη εγκρίνουν την εκταμίευση στο Eurogroup του Απριλίου των 940 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία ρύθμισης του χρέους του 2018 και αφορούν σε επιστρεφόμενα στην Ελλάδα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Πολύ αρνητικό μήνυμα για τις αγορές…

Δεύτερο, να μην επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να ξεπληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ τον Μάιο, ώστε και οικονομικό όφελος να υπάρξει για τη χώρα αλλά… και να έχει να πει στα προεκλογικά μπαλκόνια “εμείς διώξαμε το ΔΝΤ”…

Η ελληνική πλευρά, πολιτικά μιλώντας, λέει ότι σε Μνημόνιο δεν είμαστε, άρα, μπορούμε να νομοθετήσουμε για την Α’ κατοικία, προς το συμφέρον των δανειοληπτών αλλά και των τραπεζών. Ξεχνάει όμως η πολιτικά ομιλούσα ελληνική πλευρά:

1. ότι οι τράπεζες οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν τον νόμο, έστω και αν έχει υπάρξει συμφωνία με αυτές, δεν είναι …δικές της! Ουσιαστικά, ελέγχονται για τα πάντα όλα από τον SSM και την ΕΚΤ. Πως θα γίνει λοιπόν να εφαρμόσουν ένα νόμο με τον οποίο δεν συμφωνούν οι έχοντες …την εξουσία στο τραπεζικό σύστημα;

2. ότι αν η DGCom μπλοκάρει – απαγορεύσει την κρατική επιδότηση στους δανειολήπτες που θα τύχουν προστασίας για την Α’ κατοικία τους, το όλο σκηνικό προστασίας καταρρέει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Ελλάδα, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, είναι δέσμια των δανειστών της. Και η λύση για τα κόκκινα δάνεια της Α’ κατοικίας, δεν μπορεί, παρά να είναι συναινετική. Διόλου τυχαία, κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, ΑΛΛΑ αυτό που έχει σημασία είναι το τι τελικά θα ψηφιστεί!

Κυβέρνηση – δανειστές σε κόντρα για το νέο νόμο προστασίας της Α’ κατοικίας – Απειλή δανειστών για μπλόκο στα 940 εκατ. που οφείλουν

Δέσμιοι των δανειστών -Για τίποτα δεν αποφασίζουμε εδώ -Έξωθεν εγκρίσεις για Α’ κατοικία, αποπληρωμή ΔΝΤ…

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα