Νίπτει τας χείρας της η Μέρκελ – «Δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματα του Νότου»

«Δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματα στην Νότια Ευρώπη, αλλά οι δικές τους —επί χρόνια ή επί δεκαετίες— παραλείψεις», δήλωσε η Καγκελάριος Α. Μέρκελ.

Η καγκελάριος επανέλαβε ακόμη, ότι η αρχή της είναι «αλληλεγγύη εάν και οι χώρες που πλήττονται επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους».

«Απορρίπτουμε την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα ευρωομόλογα», επανέλαβε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην “Muenchner Merkur” και
εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, «ο δρόμος που ακολουθούμε θα είναι επιτυχής».Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, «ήταν κάποτε ο ασθενής της Ευρώπης».Ερωτηθείσα σχετικώς με το γεγονός ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου απεικονίζεται συχνά με. . . χιτλερικό μουστάκι, η Καγκελάριος είπε ότι χαίρεται που υπάρχει ελευθερία έκφρασης, «ακόμη και για την έξαλλη παρουσίαση απόψεων» και επισήμανε ότι στην Ευρώπη η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, το εκλογικό δικαίωμα και η ανεξιθρησκία είναι κατοχυρωμένα για όλους.«Αυτός είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλάξουμε», προσθέτει.ΣΟΪΜΠΛΕ: “Δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους”«Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα είναι μέσα στο πλαίσιο του δύσκολου προγράμματος προσαρμογής τους και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι δύσκολες, αλλά δεν προχωρούν τόσο άσχημα, όσο είχε κανείς υποθέσει» ανέφερε ο υπ.Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή που παραχώρησε στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία της Γερμανίας (SWR).

Ερωτηθείς για την πρόσφατη έκθεση του οργανισμού Oxfam ότι η αυστηρή πολιτική λιτότητας θα μπορούσε να οδηγήσει στη φτώχεια 25 εκατομμύρια Ευρωπαίους στα επόμενα δώδεκα χρόνια, ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της ακολουθούμενης πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για λιτότητα, αλλά για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και πάλι στην περίπτωση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 13% τη στιγμή που υπήρξε αύξηση των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα φέτος σε σύγκριση με το 2012, όταν «η Ελλάδα ήταν ακόμη πολύ ακριβή».

Keywords
Τυχαία Θέματα