Νίκος Μπορνόζης (Capital Link): Η ναυτιλία βρίσκεται στο περισκόπιο του επενδυτικού κόσμου

Τη Τρίτη 11 Ιουλίου, 2023 διοργανώθηκε το “Annual Hellenic-American Shipping Gala” από το Propeller Club of the United States, Port of Piraeus,  σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στον Φάρο, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με σκοπό να τιμήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, που είναι εισηγμένες στις Κεφαλαιαγορές των

ΗΠΑ και να γιορτάσει τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Νίκος Μπορνόζης, Ιδρυτής, Πρόεδρος και CEOCapital Link, Inc, συμμετείχε με ομιλία μεταξύ πολλών διακεκριμένων και επίτιμων ομιλητών. Ο κ. Μπορνόζης στην ομιλία τους τόνισε τα εξής :

«Το 2016, το Propeller Club με βράβευσε για τη συμβολή μου στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στον ναυτιλιακό τομέα, γι’ αυτό νιώθω ιδιαίτερη τιμή και ευγνωμοσύνη για την πρόσκληση να συμμετέχω με ομιλία στη σημερινή εκδήλωση.

Η Capital Link είναι υποστηρικτής της ναυτιλίας επί σειρά ετών και ειδικότερα της Ελληνικής Ναυτιλίας, στο ταξίδι της προς τις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ.  Έχουμε το προνόμιο ότι συνεργαζόμαστε με την πλειοψηφία των εταιρειών εισηγμένων στο New York Stock Exchange και στο ΝASDAQ.  Η εταιρεία μας από το 1995 έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προώθησης της Ελλάδας και αργότερα της ελληνικής ναυτιλίας στην επενδυτική κοινότητα των ΗΠΑ αλλά και σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό, μέσω της εργασίας μας στον τομέα των Επενδυτικών Σχέσεων  (Investor Relations & Financial Communications) και μέσω των συνεδρίων που διοργανώνουμε στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

Η ουσιαστική έλευση της ναυτιλίας στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ ξεκίνησε το 2002, όταν η Tsakos Energy Navigation μετέφερε την εισαγωγή της από το Όσλο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Έκτοτε, υπήρξαν πολλές  εισαγωγές ναυτιλιακών εταιρειών,  από την Ελλάδα και άλλες χώρες, στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, μια και η Νέα Υόρκη είναι το παγκόσμιο χρηματιστηριακό και οικονομικό κέντρο.

Όλοι εμείς εδώ απόψε γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία της ναυτιλίας για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς η συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου εμπορίου, σχεδόν το 90%, μεταφέρεται με πλοία. Ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, κατά τη θητεία του ως Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) έχει δηλώσει ότι χωρίς τη ναυτιλία, χωρίς υπερβολή, ο μισός κόσμος θα λιμοκτονούσε και ο άλλος μισός θα είχε παγώσει.

Ωστόσο, όταν η ναυτιλία έκανε την έλευση της στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ ήταν μια νέα επενδυτική κατηγορία την οποία η πλειονότητα των επενδυτών δεν γνώριζε. Επιπλέον, ως νέα κατηγορία, και λόγω ότι δεν ήταν μέρος χρηματιστηριακών δεικτών, δεν αποτελούσε επενδυτική επιλογή στην οποία οι επενδυτές έπρεπε να τοποθετηθούν. Στην  πραγματικότητα, για τους περισσότερους επενδυτές, η ναυτιλία εκείνη την εποχή ήταν ο «αόρατος» κλάδος, καθώς οι τρόποι μεταφοράς που γνώριζαν περισσότερο ήταν οι αεροπορικές εταιρείες, τα φορτηγά και οι σιδηρόδρομοι. Ενώ μπορούσαν να συνδέσουν τη ναυτιλία με τα ονόματα των Χρυσών Ελλήνων, όπως ο Ωνάσης, ο Νιάρχος και ο Λιβανός, για την πλειοψηφία των επενδυτών εκείνη την εποχή ήταν μια “εξωτική” επενδυτική επιλογή, ένας κλάδος που χαρακτηριζόταν από αστάθεια, μεταβλητότητα, κυκλικότητα και εποχικότητα.

Από το 2002 μέχρι σήμερα, η ναυτιλία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ. Σήμερα είναι εισηγμένες 48 ναυτιλιακές εταιρείες με συνολική χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 39 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται σε κοινές μετοχές και δεν περιλαμβάνει προνομιακές μετοχές ή ομόλογα. 27 ναυτιλιακές εταιρείες είναι ελληνικών συμφερόντων, συνολικής κεφαλαιοποίησης περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχουν πάνω από 1.000 θεσμικοί επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε ναυτιλιακές μετοχές. Επιπλέον, στην περίπτωση σχεδόν των δύο τρίτων των εισηγμένων εταιρειών, οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ της διασποράς των μετόχων τους, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον της ευρύτερης επενδυτικής κοινότητας για τον κλάδο.

Σήμερα, τρεις παράγοντες είχαν μετασχηματιστικό αντίκτυπο στην παρουσία και αποδοχή των ναυτιλιακών μετοχών στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ.

Πρώτον, μετά από μια σειρά δύσκολων ετών με χαμηλή ή αρνητική κερδοφορία, η ναυτιλία διανύει μια περίοδο υγιούς κερδοφορίας. Καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες έβγαλαν χρήματα, κατ’ επέκταση έβγαλαν και όσοι επένδυσαν σε αυτές.

Δεύτερος παράγοντας είναι η πανδημία. Όταν ήμασταν όλοι κλεισμένοι στο σπίτι, αγοράζαμε όλα τα είδη αγαθών μέσω Ίντερνετ. Όλοι θυμόμαστε τις δυσκολίες και τα κωλύματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του Covid. Η Wall Street Journal κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή ένα πολύ περιγραφικό σύνθημα «No Shipping – No Shopping», που έκανε τη ναυτιλία γνωστή. Αύξησε την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας καταναλωτών και επενδυτών για τον ζωτικό ρόλο της ναυτιλίας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Τρίτον, η γεωπολιτική ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία και η σταδιακή απεμπλοκή της Δύσης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Η ώθηση για «ενεργειακή ασφάλεια» αύξησε την ευαισθητοποίηση για τον ζωτικό ρόλο της ναυτιλίας για το παγκόσμιο εμπόριο, για την ευημερία των οικονομιών και για την εθνική ασφάλεια.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η ναυτιλία έχει δημιουργήσει μια ισχυρή θέση στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να παραμένει και ένα μικρό ποσοστό του συνολικού χρηματιστηρίου των ΗΠΑ. Πρόσθετες εισαγωγές θα βοηθήσουν τον κλάδο να ανεβάσει το προφίλ του προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και εναλλακτικές λύσεις στους επενδυτές.

Και αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς σήμερα οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το δέκα τοις εκατό του παγκόσμιου στόλου. Ταυτόχρονα, οι κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου αυξάνονται, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής μετάβασης και των ρυθμιστικών απαιτήσεων, που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις για αναβάθμιση και ανανέωση στόλου. Έτσι, οι δημόσιες κεφαλαιαγορές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο παρέχοντας κεφάλαια στον κλάδο.

Και σήμερα, η ναυτιλία βρίσκεται στο περισκόπιο ενός πολύ ευρύτερου επενδυτικού κόσμου, που βλέπει τη ναυτιλία ως ζωτικής σημασίας επιχειρηματική δραστηριότητα και μέρος της παγκόσμιας υποδομής logistics.

Η προβολή της Ελλάδας και της ελληνικής ναυτιλίας δεν είναι μόνο μια επαγγελματική δραστηριότητα για την αδερφή μου την Όλγα και εμένα. Αφοσιωθήκαμε σε αυτόν τον σκοπό με όλες μας τις δυνάμεις και με πολύ αγάπη και χαρά αφιερώνοντας σχεδόν μια ολόκληρη ζωή.

Έχουμε το προνόμιο να είμαστε μέρος του ταξιδιού της ναυτιλίας και ιδιαίτερα της ελληνικής ναυτιλίας στις δημόσιες κεφαλαιαγορές και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι μαζί σας».

Keywords
Αναζητήσεις
nikos-bornozis-capital-link-i-naftilia-vrisketai-sto-periskopio-tou-ependytikou-kosmou.htm
Τυχαία Θέματα