Νερό: 2,1 δισ. άνθρωποι το στερούνται – 6.000 θάνατοι την ημέρα από μολύνσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Περίπου 2,1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο

νερό, ενώ περίπου 4,5 δισ. άνθρωποι στερούνται εγκαταστάσεων υγιεινής στην οικία τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού, για τουλάχιστον 1 μήνα τον χρόνο. Σημειώνεται ακόμη, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που βρίσκεται στη φύση είναι θαλασσινό. Από τα υδάτινα αποθέματα, περίπου το 97,39% βρίσκονται στους ωκεανούς και δεν είναι πόσιμα.

Εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από ασθένειες που προκαλούνται από το βρώμικο νερό. Πολύ συχνά, τοξικά και άλλα απόβλητα μολύνουν το νερό με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την διαθεσιμότητα και την ποιότητα του νερού.

Εκτός από πηγή ζωής, το νερό αποτελεί και παράγοντα ένοπλων συγκρούσεων, κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Η ΑΓΡΟΤΙΚΉ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ

Η γεωργία αποτελεί τον Νο1 παράγοντα μείωσης του καθαρού νερού παγκοσμίως, αφού οι αντλήσεις που γίνονται για την κάλυψη των αναγκών των καλλιεργειών, αγγίζει έως και το 70%. Το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει έως και στο 90% σε χώρες όπως το Πακιστάν, όπου η γεωργική δραστηριότητα είναι πιο εντατική. Οι ποσότητες νερού που απαιτούνται για την παραγωγή τροφών και την εκτροφή ζώων, θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα ανά τον κόσμο, που ήδη απειλούνται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα