ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΞΕΝΑ FUNDS ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ – ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ALPHA – EUROBANK

Τα ξένα funds είναι ουσιαστικά οι νέοι ιδιοκτήτες των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Η μεγάλη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου της Eurobank και της Alpha που έκλεισαν με μεγάλη επιτυχία τα βιβλία προσφορών

χθες, αλλά και η αναμενόμενη ευρύτατη συμμετοχή τους στην Εθνική και την Πειραιώς, τους δίνει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Eurobank και Alpha bank έκλεισαν τα βιβλία προσφορών χθες 17 Νοεμβρίου υπερκαλύπτοντας 100% τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες, η Εθνική μάλλον σήμερα κλείνει το βιβλίο προσφορών καλύπτοντας πλήρως το βασικό σενάριο ενώ η Πειραιώς μάλλον θα πάρει παράταση έως την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.

ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ALPHA

Έκλεισε και επίσημα το βιβλίο προσφορών της Alpha την Τρίτη το βράδι. Η τράπεζα άντλησε 2,563 δισ. ευρώ από ιδιώτες και ομολογιούχους χωρίς κρατική βοήθεια. Σημειώνεται ότι η τράπεζα πέτυχε τους στόχους της, ενώ έχει ήδη αποπληρώσει και τις προνομιούχες μετοχές αξίας 950 εκατ.ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Alpha bank προσδιορίζεται μεταξύ 0,036 με 0,041 ευρώ προ reverse split 50 παλαιές μετοχές προς 1 παλαιά.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ EUROBANK

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε το βράδι της Τρίτης στις 22:45. Οι προσφορές ξεπέρασαν τη ζήτηση των 2 δισ ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως θα περιοριστεί σημαντικά η συμμετοχή των ομολογιούχων στην ανακεφαλαιοποίηση. Χρηματιστηριακά, αυτό μεταφράζεται σε μεγάλο πλεονέκτημα για τους νέους μετόχους, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν πολύ λίγες πωλήσεις από τις μετοχές των funds που προήλθαν από τις ομολογίες. Η τιμή στην Eurobank θα διαμορφωθεί στα 0,024 – 0,025 ευρώ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η Πειραιώς χρειάζεται να συγκεντρώσει 1,34 δισ. νέα ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ περίπου 600 εκατ προέρχονται από τη μετατροπή των ομολογιών. Με τη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, την οποία περίμεναν ξένα κεφάλαια προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή τους, η τράπεζα αναμένεται να κλείσει επιτυχώς το βιβλίο προσφορών μέχρι την Παρασκευή. Η τιμή της Πειραιώς εκτιμάται στα 0,03 ευρώ

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να κλείσει και το βιβλίο προσφορών της Εθνικής, η οποία είναι βέβαιο πως θα καλύψει το βασικό σενάριο. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα θα προχωρήσει και σε reverse split σε αναλογία 15 παλαιές προς μια νέα μετοχή. Η τιμή της Εθνικής εκτιμάται στα 0,25 ευρώ προ reverse split. Στη χθεσινή γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος Λ.Φραγκιαδάκης είπε ότι “παρότι η Εθνική θα μπορούσε να αναζητήσει μόνο 450 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του βασικού σεναρίου, αναζητούμε 1,456 δισ. ευρώ ώστε μετά την πώληση της Finansbank να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε πλήρως την κρατική στήριξη που θα λάβουμε”.

Ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε και στην δημόσια προσφορά που θα απευθύνει η Εθνική στους μικρομετόχους. Οι ιδιώτες μέτοχοι, στους οποίους θα απευθυνθεί την επόμενη εβδομάδα η Εθνική, είπε, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, στην τιμή της μετοχής που θα καθοριστεί από το book building για μετοχές που θα ανέρχονται μέχρι το 10% της διεθνούς προσφοράς εφόσον από τους ξένους επενδυτές καλυφθεί επιπλέον ποσό από το 1,456 δις. ευρώ. Εάν το ποσό αυτό δεν καλυφθεί, τότε στους Έλληνες μικρομετόχους θα προσφερθούν έως 300 εκατ. μετοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα