ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ; ΠΟΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ; Για διαγραφή χρέους το 2015 κάνει λόγο η γερμανική WELT

Από τις 20.30 χθες το βράδυ, όταν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αναμετέδιδαν την αισιοδοξία της κυβέρνησης μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, το bankwars.gr παρουσίασε το θέμα με τίτλο «Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ; ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ!». Παρουσίασε μάλιστα και αυτό που είπε στο δελτίο του ΑΝΤ-1 η Μαίρη Αρώνη από τις Βρυξέλλες :“Το χάσμα μεταξύ Λαγκαρντ και γερμανών (Μέρκελ- Σόιμπλε) παραμένει αγεφύρωτο και τίποτα δεν δείχνει ότι τη Δευτέρα, θα δοθεί λύση

στο θέμα!».

 

ANSA και Il Sole 24 Ore είπαν πρώτες ότι η απόφαση πάει για τις 3 Δεκεμβρίου (BANKWARS.GR ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ)

Οι αποφάσεις για την Ελλάδα που αναμενόταν να ληφθούν στο Eurogroup της Δευτέρας, μετατίθενται σε νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που είναι προγραμματισμένη στις 3 Δεκεμβρίου”, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» ενώ τις ίδιες πληροφορίες μεταφέρει δημοσίευμα και του πρακτορείου ANSA με τα δύο μέσα να επικαλούνται πηγές της ΕΕ.

Σύμφωνα πάντως  με άλλες  ευρωπαϊκές  πηγές,  οι υπουργοί των Οικονομικών συμφώνησαν «σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ» στην κατεύθυνση της μείωσης του ελληνικού κρατικού χρέους. Οι 17 υπουργοί συμφώνησαν, να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Αθήνα της φάσης του πρώτου «μνημονίου», χωρίς όμως μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο νέο επιτόκιο. Επίσης συμφώνησαν να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον τμήμα των κερδών που κάνουν κεντρικές τράπεζες μελών της ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα.
Κεκτημένο της διάσκεψης ήταν και η σύμπτωση στην αρχή ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος μέσω  ΤΧΣ», χωρίς όμως να διευκρινίζονται τα όρια και οι όροι.

ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ WELT

Σύμφωνα με  πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt, η προοπτική της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους προτάθηκε, ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.

Η επιλογή αυτή ταυτόχρονα, θα καθησυχάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Παρισιού και τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε είναι ανοικτός σε αυτή την επιλογή, παρά την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για να απελευθερώσουν τη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Σάββ

Keywords
Τυχαία Θέματα