Προκαλεί η Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ – Απειλές Ερντογάν κατά ενεργειακών κολοσσών

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και εν όψει των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε στις συνομιλίες για την Κύπρο», τόνισε ο Ερντογάν και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμμετοχή των εταιρειών στις ανεύθυνες κινήσεις των Ελληνοκυπρίων, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Είναι αδύνατον να εκτιμήσουμε

το γεγονός ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρείες, γίνονται μέρος κάποιων ανεύθυνων μέτρων που έχουν ληφθεί από τους Ελληνοκύπριους.

Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι θα μπορούσαν να χάσουν έναν φίλο σαν την Τουρκία», προειδοποίησε ο Ερντογάν από το βήμα πετρελαϊκού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε σήμερα τους Ελληνοκυπρίους να αποφύγουν να λάβουν «μονομερή μέτρα» μετά την αποτυχία των πιο πρόσφατων συνομιλιών για την επανένωση του νησιού και υποστήριξε πως οι ενεργειακοί πόροι που βρίσκονται γύρω από το νησί ανήκουν και στις δύο πλευρές.

Μιλώντας σε διάσκεψη για την ενέργεια που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιλντιρίμ επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι οι πόροι των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού.

«Η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση παρά να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Τους συμβουλεύουμε να αποφύγουν μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές», υποστήριξε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα