Νέα μείωση του QE από την Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισε την Τετάρτη το σχέδιο της σταδιακής περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), περιορίζοντας τις μηνιαίες αγορές στοιχείων ενεργητικού στα $25 δισ. από $35 δισ. προηγουμένως.

Όπως αναμενόταν, η Fed αποφάσισε με 9 ψήφους υπέρ και 1 κατά για την περιστολή του προγράμματος κατά $10 δισ. O Charles Plosserδιαφοροποιήθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής,

λέγοντας πως το guidance για τα επιτόκια δεν είναι το κατάλληλο, δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει καταγράψει η οικονομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε τον Ιούλιο, με τον πληθωρισμό να κινείται πιο κοντά στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

«Ο πληθωρισμός έχει κινηθεί λίγο πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής» σημειώνεται στην ανακοίνωση. «H πιθανότητα ο πληθωρισμός να κινηθεί για παρατεταμένο διάστημα κάτω από το 2% έχει μειωθεί κάπως» επισημαίνεται.

Παράλληλα, η Fed υπογράμμισε ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες στην αγορά εργασίας.

Η Fed επανέλαβε ακόμα ότι αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για σημαντικό χρονικό διάστημα μετά την λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η εξυπηρετική νομισματική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα