Ναυάγιο στο Eurogroup – Πρώτα μέτρα, μετά χρέος, πλενάσματα – Μένουν Βρυξέλλες τρεις υπουργοί – Δεν έρχεται η τρόικα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν επιστρέφουν στην Αθήνα. Αντίθετα, μένουν στις Βρυξέλλες οι Έλληνες υπουργοί Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου, με στόχο να βρεθεί μια χρυσή τομή στις μεγάλες διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν μετά από τόσους μήνες διαπραγματεύσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες,

ο Ντάισελμπλουμ ήταν σαφής:

Είπε πως οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το επόμενο Eurogroup, της 7ης Απριλίου.Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απάντησε ότι θα πρέπει “πρώτα να υπάρχει πλήρης συμφωνία σε όλα τα θέματα με την ελληνική κυβέρνηση στο πακέτο που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Μετά θα πάμε στο θέμα των πλεονασμάτων και του χρέους”.Όπως επισήμανε, “η Ελλάδα και οι θεσμοί θα δουλέψουν σε αυτά τα θέματα και εάν εκεί υπάρχει επιτυχία οι δύο πλευρές θα έρθουν στο Eurogroup για να γίνει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα στο χρέος”. “Όταν, λοιπόν, υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις θα ακολουθήσουν και τα άλλα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Μοσκοβισί αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα εμπόδια που παραμένουν στον τομέα των συντάξεων και του εργασιακού και τόνισε την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο επικεφαλής του ESM, Κ.Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι ναι μεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα από το προηγούμενο Eurogroup, ωστόσο είναι σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός ζητημάτων παραμένουν άλυτα. Προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος, η καθυστέρηση να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και των επενδυτών -εγχώριων και εξωτερικών. “Η αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να κοστίσει”, είπε.

Σημείωσε εξάλλου την απόφαση του Eurogroup της 24/5/2016 η οποία προβλέπει σειρά βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ υπενθύμισε ότι ορισμένα από αυτά τα μέτρα θα εφαρμοσθούν μετά την ολοκλήρωσή του προγράμματος.

Για το δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για την πιθανότητα η Ελλάδα να εξασφαλίσει ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα.

“Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Τράπεζας να κάνουν τις ανακοινώσεις, εφόσον υπάρξει κάποια συμφωνία”, δήλωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ESM, Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι “δεν είναι ασυνήθιστο χώρες που δανείζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δανείζονται και από την Παγκόσμια Τράπεζα”.

Επισήμανε πάντως ότι εάν υπάρξει δανεισμός από την Παγκόσμια Τράπεζα θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος στο ελληνικό πρόγραμμα. “Έχω ενημερώσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι θα πρέπει να μας δώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να μπορούμε να κάνουμε τους υπολογισμούς μας”.

Ο ΕΥ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Οι υπουργοί Οικονομικών που παρευρέθηκαν στο σημερινό Eurogroup αποφάσισαν την εντατικοποίηση των τρεχουσών συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Έκανε γνωστό ότι ο ίδιος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες «με στόχο να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα ζητήματα ανοιχτά», έτσι ώστε όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε συμφωνία για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.
«Μπορούμε μετά να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις συζητήσεις της άνοιξης, για να θέσουμε τις λεπτομέρειες για όλο το “πακέτο”», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.

http://www.bankwars.gr/eurogroup-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%8c%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd/

Keywords
Τυχαία Θέματα