“Ναι” στη νέα οικονομική πολιτική της Ελλάδας από Ρέγκλινγκ – Κερέ – «Παράθυρο» για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκιλγκ καλωσόρισε τις φιλικές προς την  ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, τόνισε την καλή συνεργασία με τον Yπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Πρωθυπουργό και καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει η τυπική διαδικασία στο διοικητικό συμβούλιο του ESM

και του EFSF, η οποία θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες.

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρώτη φορά της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2020.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2019 και το 2020 αλλά για μετά από αυτό μία μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν κατάφερνε η χώρα υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα και υπήρχαν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανέφερε πως «Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες. Θα εξετάσουμε το θέμα της Ελλάδας το Δεκέμβριο στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας».

Καλωσορίσαμε τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον νέο Ιταλό υπουργό Οικονομικών και ακούσαμε τις προτεραιότητες πολιτικής τους και τη δέσμευση σε πολιτικές που προσφέρουν σταθερότητα στην οικονομία, πρόσθεσε.

Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι οποίοι ακολουθούν τη σύσταση του κ. Ντράγκι, και ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ευρωζώνη για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβότερων 2,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το σχετικό γραπτό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τον προκάτοχό του, EFSF αναμένεται να αποσταλεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου και η Ελλάδα να εξοικονομήσει 75 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ σημείωσε και χαιρέτισε την συνεχιζόμενη βελτίωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τόσο στις αγορές όσο και στο τραπεζικό σύστημα.

“Καλωσορίζουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο και την ενθαρρύνουμε να χτίσει στην σημαντική πρόοδο που έγινε από το 2015 και να παραδώσει τις δράσεις που είναι αναγκαίες”, ανέφερε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Όπως εξήγησε η ΕΚΤ εστιάζει ιδιαίτερα στη μείωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, που περιλαμβάνει περαιτέρω εργασία στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς , βελτίωση της μέτρησης των εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια και εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την βελτίωση της  αποτελεσματικότητας του δικαστικού πλαισίου στο πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.

“Προσβλέπουμε στο να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα στον τέταρτο κύκλο ενισχυμένης εποπτείας με τους άλλους θεσμούς”, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα