ΜΑΞΙΜΟΥ: “Δεν υποχωρούμε” από τις “κόκκινες γραμμές” – Δεν παίρνουμε μέτρα χωρίς να πάρουμε λεφτά

[UPD]

Με μια ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου στους Ευρωπαίους δανειστές είναι πως: “Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα στο κενό” Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση ενώ παραμένουν αμετακίνητοι για εργασιακά, μείωση μισθών/συντάξεων, δημόσια περιουσία, αύξηση ΦΠΑ.Το περίγραμμα του νομοσχεδίου με τις μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσει η κυβερνηση,
συζητείται σήμερα, ανάμεσα στα άλλα, στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το περίγραμμα αυτό θα συζητηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο πλαίσιο της εισήγησης του πρωθυπουργού για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όχι όμως διάταξη – διάταξη.

Όπως υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, μένει να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του νομοσχεδίου αυτού, ενόψει και των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αν δεν υπάρξει διαβεβαίωση για χαλάρωση από την ΕΚΤ, δεν παίρνουμε κανένα μέτρο». Τέλος τόνιζαν: «Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα στο κενό».

Το υπουργικό συμβουλιο ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε και μπήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αίθουσα των υπουργικών συνεδριάσεων, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον γγ της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Σε non paper η κυβέρνηση αναφέρει ότι ξεκινά σήμερα σε θετικό κλίμα, όπως φάνηκε και στο χθεσινό Euro Working Group, το Brussels Group στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση.
Η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της.

Όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού. «Κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά, η μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει.
Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος.

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο [17.00, Βουλή] θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές», θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

«Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά».

Να σπάσουν οι “κόκκινες γραμμές” ζητούν οι εταίροι – “Δεν υποχωρούμε” λέει η κυβέρνηση

Αμοιβαία επωφελή συμφωνία «το ταχύτερο δυνατό» ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου επιδιώκει η ελληνική πλευρά σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο και διεμήνυσε ότι «δεν υποχωρούμε από τις “κόκκινες γραμμές” που έθεσε ο Πρωθυπουργός».

«Η λαϊκή εντολή μάς δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά» δήλωσε ο αξιωματούχος που συμμετείχε στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ότι εάν υπάρξει υποχώρηση είτε στο ασφαλιστικό είτε στο εργασιακό είτε στο φορολογικό, τότε θα επέλθει συμφωνία.

Σημείωσε δε ότι «εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια» είπε και, σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, που μετείχε στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν συζητάμε για μείωση των συντάξεων».

Μάλιστα, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν συνδέει τη συμφωνία με μια λύση στο ζήτημα της ρευστότητας. Δήλωσε ότι θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος για τη λύση στη ρευστότητα και μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια θα είναι πολύ γρήγορη διαδικασία για τη ρευστότητα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης (στις 5 το απόγευμα) θα παρουσιαστεί ένα προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη».

Κατά τον ίδιο, το νομοσχέδιο δεν είναι «”μαρμάρινη πλάκα”, ούτε υπόθεση 1- 2 ημερών, μπορεί να μην κλείσει σε ένα υπουργικό». Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών, για το οποίο θα αποφασιστεί αύριο.

Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Brussels Group το οποίο συνεδριάζει εκ νέου αύριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων από την Ελλάδα, όταν καταλήξει η κυβέρνηση.

Αύριο, η συζήτηση θα γίνει στις γνωστές θεματικές ενότητες (φορολογική διοίκηση, δημόσια διοίκηση, δημόσια περιουσία) και στις διαφωνίες που έμειναν από το προηγούμενο Brussels Group. Σημειώνεται, ότι στην κυβέρνηση μεταφέρεται ένα θετικό κλίμα από το Euro Working Group, που επίσης συνέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα. [ΑΠΕ]

«Σημαντική κίνηση» στις κόκκινες γραμμές της Αθήνας ζητούν οι εταίροι

«Δεν βλέπω πιθανή κατάληξη (των διαπραγματεύσεων) εάν οι Έλληνες δεν κάνουν μία πολύ σημαντική κίνηση σε μία, ή δύο ή τρεις περιοχές. Μπορεί να είναι οι συντάξεις, μπορεί να είναι η αγορά εργασίας αλλά… πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup ζητά να δει το πολιτικό κόστος να πληρώνεται» τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters.

O ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι στην Ελλάδα απομένουν λίγες ακόμα ημέρες προκειμένου να φτάσει σε μία συμφωνία με τους πιστωτές της, διότι χρειάζεται να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πρόγραμμα, μετά το τέλος του τρέχοντος, τον Ιούνιο, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, πρόσθετη χρηματοδότηση», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα