Μουσείο Μαστίχας Χίου – Εγκαίνια: Δύναμη από τον πολιτισμό για να τραβήξουμε από το τέλμα την Ελλάδα

Με πίστη στην παραγωγική Ελλάδα κόντρα στην απαξίωση των καιρών, το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου της Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρέδωσε στους Χιώτες ένα μοναδικό έργο που θα μείνει στην Ιστορία. Το Μουσείο Μαστίχας κοντά στο Πυργί εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο εντυπωσιάζοντας τους προσκεκλημένους και τους δημοσιογράφους από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος

εξήρε την πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Μαστίχας της Χίου το οποίο συνιστά σημαντική συμβολή και στην εν γένει πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Επίσης αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που έχουν συμβάλει ώστε η Χίος να έχει αυτή τη διεθνή προβολή, εστιάζοντας στη Σφαγή της Χίου, δείγμα της τουρκικής θηριωδίας, στο εμπορικό δαιμόνιο των Χιωτών και στα 24 πετράδια της όπως χαρακτήρισε τα μαστιχοχώρια.

Τέλος έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τραπέζης Πειραιώς και ευχήθηκε στην πρόεδρό του κα Στάικου να συνεχίσει τη συνεισφορά της στον πολιτισμό και την ανάπτυξη.

Ψυχή του οράματος που έγινε πραγματικότητα είναι η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Πειραιώς Σοφία Στάικου, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στην παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της μαστίχας που αποτελεί κομμάτι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ χαρακτήρισε «προσφορά που οφείλουμε στην κοινωνία» τα οκτώ μουσεία του ΠΙΟΠ που θα γίνουν εννέα τον Σεπτέμβριο με τα εγκαίνια του νέου μουσείου του Ομίλου στα Γιάννενα.

Η κα Στάικου υπογράμμισε την άψογη συνεργασία με την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ευχαριστώντας όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του έργου.

«Χρειάζεται έμπνευση για αριστεία και να αντλήσουμε δύναμη από τον πολιτισμό για να τραβήξουμε από το τέλμα την Ελλάδα. Ο τόπος χρειάζεται δράσεις. Πρέπει να εμπνέουμε, να ενεργούμε και ποτέ να μην τα παρατάμε» κατέληξε καταχειροκροτούμενη η κα Στάικου.

«Η μαστίχα απέκτησε τη στέγη που της αξίζει» τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος, τονίζοντας την υψηλή αισθητική των εγκαταστάσεων του Μουσείου που θα φανερώνει πλέον στους επισκέπτες του τα μυστικά της μαστίχας, προϊόν το οποίο κατακτά ολοένα και περισσότερες αγορές από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και την Αυστραλία.

Ο κ. Τούμπος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρώην πρόεδρο της Ενωσης Κώστα Γανιάρη για την καθοριστική συμβολή του καθώς και την κα Στάικου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε ότι μουσεία όπως της Χίου αποτελούν κιβωτούς διάσωσης κυρίως άυλων αξιών με τεράστια σημασία για τον οικονομικό πολιτισμό, διαβεβαιώνοντας τους μαστιχοπαραγωγούς για τη συνέχιση του καθεστώτος της αναγκαστικότητας της Ενωσης, μην πείθοντας πάντως τους παρευρισκόμενους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και προσωπικά της προέδρου του Σοφίας Στάικου, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ένα αναγκαίο «παράθυρο», ένα λάκτισμα που μας βοηθάει να κάνουμε κάτι πιο αισιόδοξο.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς αναφέρθηκε στη σημασία και την άρτια κατασκευή του Μουσείου και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν διαχρονικά να γίνει το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: www.amanivoice-chios.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ: Η ώρα των εγκαινίων για το λαμπρό έργο της Τράπεζας Πειραιώς

Keywords
Τυχαία Θέματα