Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Προετοιμασμένοι για το νέο αναπτυξιακό άλμα – Παπαλεξόπουλος: Ισχυρή μεταποίηση σε όφελος της κοινωνίας

Μήνυμα στους επενδυτές ότι «είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα», έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά και τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο Ανοικτής Εκδήλωσης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος

Ελληνισμού.

«Τώρα μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά ότι είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την εδραία πεποίθησή του ότι οι συνθήκες είναι απολύτως κατάλληλες για να μπορέσει να κάνει η χώρα το άλμα προόδου το οποίο θα της επιτρέψει όχι να αφήσει πίσω της μια πολύ πονεμένη δεκαετία, αλλά να αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται στον διεθνή οικονομικό χάρτη. Τώρα είναι η ευκαιρία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κι εσείς θα ανταποκριθείτε στον πρόκληση των καιρών, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:Ταχεία και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη

«Mπορούμε να επιτύχουμε πολλά, όταν λειτουργούμε ως συντεταγμένο σύνολο, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα. Αυτό είναι το δίδαγμα το οποίο πρέπει να κρατήσουμε, καθώς εισερχόμαστε δυναμικά στην μετά την Covid-19 εποχή» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ.

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η έξοδος από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας και τον πλανήτη φαίνεται να είναι πλέον αρκετά κοντά. Όπως σημείωσε «η ανακάλυψη του εμβολίου, αποτέλεσμα της επιτυχούς συνέργειας ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τη διεθνή επιχειρηματικότητα, και η τήρηση του προγράμματος των εμβολιασμών, αποτελούν ορόσημο για την πλήρη επάνοδο».

Ωστόσο, επισήμανε, ότι ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι εύκολος, καθώς η πανδημία έχει δοκιμάσει τις αντοχές των εθνικών οικονομιών και μετράει ήδη σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από τη δεκαετή οικονομική κρίση, όταν κληθήκαμε ξανά να αντιμετωπίσουμε συνθήκες με αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία.

Αναφερόμενη στις προοπτικές που ανοίγονται στη μετά Covid-19 εποχή, εστίασε στα νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, που ενισχύουν τα εθνικά οπλοστάσια για τον περιορισμό και τη σταδιακή ανάσχεση του εύρους και του βάθους των επιπτώσεων της πανδημίας. Παράλληλα, υποστήριξε, ότι η κοινή ευρωπαϊκή δράση στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης ενδυναμώνει την πίστη στην αναγκαιότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας και αλληλεγγύης για τη βελτίωση της συλλογικής ανθεκτικότητας απέναντι σε δυνητικές διαταραχές που θα προκληθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «σήμερα μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πολλές μορφές ανισοτήτων έχουν διευρυνθεί τον τελευταίο χρόνο. Ανισότητες μεταξύ γενεών, μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, μεταξύ ανδρών και γυναικών, μεταξύ κρατών που έχουν πληγεί με ανομοιογενή τρόπο από την πανδημία και ανακάμπτουν με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς».

Παρατήρησε, ακόμη, ότι «ζούμε σε κοινωνίες που, παρότι είναι οικονομικά αναπτυγμένες και τεχνολογικά προηγμένες, παραμένουν ιδιαίτερα ασταθείς και ευάλωτες, ενώ οι υφιστάμενοι μηχανισμοί ελέγχου και αποτροπής κινδύνων δεν είναι πλέον επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις. Αν δεν διασφαλιστεί ότι η μετάβαση πραγματοποιείται με δίκαιο τρόπο και με νέα, κατάλληλα θεσμικά εργαλεία, οι σύγχρονες μεταβιομηχανικές διακινδυνεύσεις, που συνδέονται με ενδεχόμενες αναταραχές από την ανεξέλεγκτη κλιματική μετανάστευση, τις εμπορικές και γεωπολιτικές συγκρούσεις και τoν ψηφιακό αναλφαβητισμό, θα οδηγήσουν σε έκρηξη ανισοτήτων».

Για τον λόγο αυτό, τάχθηκε υπέρ μιας ταχείας και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντάς την, ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ευημερούντος μέλλοντος και προσθέτοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να ενισχύσουμε το αίσθημα της ατομικής μας συμβολής και συλλογικής ευθύνης».

Όπως ανέφερε «εξίσου καθοριστική είναι η προετοιμασία του κόσμου της εργασίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας. Στη χώρα μας, η παραγωγή και η μεταποίηση μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και στη θεμελίωση ενός αναπτυξιακού υποδείγματος που συνδυάζει αρμονικά την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική ευημερία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η επιτάχυνση των επενδύσεων στην πρωτοποριακή έρευνα και η υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών θα συντελέσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού με υψηλά προσόντα, με όλες τις θετικές επιδράσεις που αυτό συνεπάγεται».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στους μήνες που πέρασαν, και παρά τις δυσκολίες, ο κλάδος της μεταποίησης παρουσίασε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα και ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, και όλους τους βιομηχανικούς και κοινωνικούς εταίρους, που συνεισέφεραν στον αγώνα να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα εμπόδια στην οικονομία και την κοινωνία μας.

Καταλήγοντας, η κυρία Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι στο μέλλον οι επιχειρήσεις καλούνται να επενδύουν σε καινοτομία με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και υποστήριξε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Στρατηγική αναδεικνύει τη σπουδαιότητα ανάπτυξης νέων και παραδοσιακών βιομηχανικών κλάδων που συμμορφώνονται με τα υψηλότερα κοινωνικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

«Παράλληλα, μια σειρά από μηχανισμούς αυτορρύθμισης, όπως οι κώδικες δεοντολογίας και η εταιρική κοινωνική ευθύνη, καθώς και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που σχετίζονται με τη δέουσα επιμέλεια των επιχειρήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η υπεύθυνη και βιώσιμη επιχειρηματικότητα για το ομαλό πέρασμα στη νέα εποχή. Ταυτόχρονα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να οικοδομηθεί μια θετική σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας» συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε, ότι η ανάγκη ισχυροποίησης της σχέσης των επιχειρήσεων με την κοινωνία ως κεντρική προτεραιότητα και πυξίδα για το αύριο και τις επόμενες γενιές, αποτελεί προοπτική, που προσδίδει μια νέα δυναμική, ώστε η ελληνική βιομηχανία όχι απλώς να καταφέρει να προσαρμοστεί στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, αλλά να γίνει επιταχυντής και καταλύτης νέων τρόπων σκέψης και δράσης, που θα συγκροτήσουν το αξιακό υπόστρωμα μιας πιο συμπεριληπτικής ανάκαμψης της χώρας μας, προς όφελος όλων μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Κοινωνία και επιχειρήσεις να κερδίσουν μαζί

«Ενώ ακόμα δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο και η πανδημία επιμένει να βάζει τρικλοποδιές, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου.

Στον ΣΕΒ πιστεύουμε στην προοπτική αυτή και θεωρούμε κεντρική αποστολή μας να την υπηρετήσουμε». Αυτό επισήμανε απόψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ανοικτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, στην οποία συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και διαδικτυακά από τη Νέα Υόρκη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά.

O κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως όσοι ήλπιζαν ότι η κρίση θα οδηγούσε σε ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν έχουν δικαιωθεί ακόμη, καθώς παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν η ανταγωνιστικότητα δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Παρέθεσε ωστόσο μια σειρά δεδομένων που επιτρέπουν, όπως είπε, μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση σήμερα, σημειώνοντας:

·όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με καινοτόμο σκέψη, ομαδική δουλειά και δίψα για πρόοδο.

·εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν στο πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό τους και στη σωστή διακυβέρνηση.

·ηγετικές παγκόσμια επιχειρήσεις να δίνουν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας.

· ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν με πλούσιες εμπειρίες.

Ενώ είναι κατάκτηση, προσέθεσε, ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη συναντίληψη στην κοινωνία, στις ακόλουθες γενικές κατευθύνσεις:

-ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας.

-χρειαζόμαστε μια στροφή προς τις επενδύσεις και την παραγωγή.

Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και αντλεί δύναμη από αυτήν,

-η ψηφιακή επανάσταση και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, δημιουργώντας ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους.

-υπάρχουν ανάγκες σε δεξιότητες και γνώσεις που σαν κοινωνία δεν παράγουμε στο βαθμό που χρειάζονται.

-πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των ανισοτήτων που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, αλλά και στον τόπο μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης» και ότι «όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν, κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί». Τόνισε ωστόσο ότι η σταθερή πορεία ανάπτυξης δεν θα έρθει νομοτελειακά, αλλά πρέπει να την κατακτήσουμε. «Δεν είναι μόνο θέμα πόρων, χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις», είπε.

Αναφερόμενος στην αποστολή του ΣΕΒ, τόνισε την ανάγκη να συμβάλλουν οι επιχειρήσεις «για να αποκτήσουμε την επιχειρηματικότητα που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων, που είναι δύναμη θετικής και επωφελούς αλλαγής, καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους».

Στο πλαίσιο αυτό, στον ΣΕΒ έχουν επιλεγεί έξι άξονες, πάνω στους οποίους ο Σύνδεσμος οργανώνει τη δράση του κατά προτεραιότητα, εστιάζοντας τις δράσεις του. Οι άξονες αυτοί είναι: καινοτομία, δεξιότητες για όλους, ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη ανάπτυξη, αναβάθμιση βιομηχανίας και προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπαλεξόπουλος, επισήμανε: «πρόοδος σε κάθε έναν από αυτούς τους άξονες μας φέρνει πιο κοντά στο όραμα της συμπεριληπτικής, μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας Ελλάδας, που καινοτομεί πολύ περισσότερο σε όλους τους τομείς, μιας Ελλάδας στην οποία όλοι έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, μιας Ελλάδας στην οποία οι επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μιας Ελλάδας που έχει επενδύσει στο πράσινο μέλλον διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικότητα και μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση, μιας Ελλάδας με πιο ισχυρή, εξωστρεφή μεταποίηση, μιας Ελλάδας όπου κοινωνία και επιχειρήσεις πετυχαίνουν και κερδίζουν μαζί. Και τελικά, μιας οικονομικά ισχυρής Ελλάδας με ανοικτούς ορίζοντες που αναπτύσσεται και δημιουργεί ευκαιρίες για την κοινωνία του σήμερα και του αύριο».

Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ: Έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία

Προτροπή προς τους Έλληνες επιχειρηματίες ότι θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες, απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Έκανε μάλιστα λόγο πως «έχουμε μια χρυσή ευκαιρία μπροστά μας ως χώρα και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε».

Ο Α. Μπουρλά τόνισε ότι και στις ΗΠΑ, οι επενδυτές πλέον ελέγχουν όχι μόνο την κερδοφορία μιας επιχείρησης αλλά και τη συνεισφορά της στην κοινωνία. Οι εταιρείες που δε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν σύντομα θα βρεθούν σε δυσκολίες

Επίσης, αναφερόμενος στην εμπειρία των συγγενών του που έκαναν το εμβόλιο στη Θεσσαλονίκη και της οικογένειάς του που έκανε το εμβόλιο στις ΗΠΑ, είπε πως ο τρόπος που έγινε στην Ελλάδα ήταν πολύ καλύτερος. Όχι μόνο στον τρόπο που οργανώθηκε η εμβολιαστική καμπάνια, αλλά και ότι έγινε κατευθείαν ψηφιακός, επισήμανε.

Keywords
σεβ, σεβ, μητσοτακης, οφελος, εταιρική κοινωνική ευθύνη, ελλαδα, pfizer, νέα, δραση, βομβα mall, βιωσιμότητα, ηπα, θεσσαλονικη, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, εισφορα αλληλεγγυης, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εμβολιο pfizer, ξανα, κοινωνια, υιοθετηση, οικονομικη κριση, δουλεια, εξοδος, εργαλεια, ηπα, θεμα, οικονομια, οροσημο, οριζοντες, πλαισιο, χρυση ευκαιρια, ωρα, pfizer, αυξηση, αισιοδοξια, ανθρωπινα δικαιωματα, αξονες, βιωσιμότητα, γινει, διδαγμα, δυναμη, διψα, δρομος, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, εμβολιο, εξι, επενδυσεις, εποχη, ερευνα, εταιρική κοινωνική ευθύνη, ευημερια, ευθυνη, θετικο, ομιλια, κυρια, λογο, μειζονος ελληνισμου, μηνες, νεα υορκη, ξεφωτο, οραμα, ουσιαστικα, πυξιδα, πιστη, πρασινη, συζητηση, συντομα, σειρα, χρυση, ψηφιακη, ψηφιακο, ανηκει, δημητρης, δικαιωματα, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερα, κωδικες, μπροστα
Τυχαία Θέματα