Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Απαράδεκτο να τίθεται προς συζήτηση το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», συζητά η ελληνική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ανέφερε η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού”

έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο» σημείωσε η ΝΔ και συνέχισε: «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση. https://t.co/UASxJnzOiP

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (@neademokratia) May 18, 2018

Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω την ανακοίνωση της ΝΔ: «Βρέθηκα με πρωθυπουργός ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της προσπάθειας μας να βρούμε μια κοινά αποδεχτή ονομασία που δυστυχώς αναγνωρίζεται από μεγάλη μερίδα του ΟΗΕ. Όπως δήλωσα χθες η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη πολυεπίπεδη καθόλου εύκολη υπόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε με αίσθημα ευθύνες μια εθνική γραμμή Δήλωσα χθες ότι έχουν γίνει πολλά βήματα αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να διανυθεί.Ως όφειλα ανέλαβα την πρωτοβουλία να ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς. Και ακριβώς επειδή αισθάνομαι την ευθύνη χειρισμού ενός θέματος υψίστης εθνικής σημασίας, πήρα το μεσημέρι τον κ. Μητσοτάκη. Θεωρούμε πως οι βασικές προϋποθέσεις – erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ή από την πλευρά της ΠΓΔΜ, είναι κενές περιεχομένου εάν δεν έχουν εκπληρωθεί οι βασικές προϋποθέσεις που έχει βάλει η κυβέρνηση. Δεν θέλω να επεκταθώ σε λεπτομέρειες αλλά θέλω να δηλώσω πως είμαι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών που θέλουν ενημέρωση».

Αντίστοιχη η θέση και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή για τη Novartis, επεσήμανε: πως η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» που ακούγεται είναι «η επιτομή του αλυτρωτισμού». «Η κυβέρνηση θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχει μπει στην διαπραγμάτευση αυτού του ονόματος. «Σύμφωνα με την ενημέρωση η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σύνθετη ονομασία erga omnes και αλλαγή συντάγματος. Απαιτούνται δεσμευτικές εγγυήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση των Σκοπίων. Μιλώντας στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία για την παραπομπή της υπόθεσης Novartis στη Δικαιοσύνη, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Διαβάζω σήμερα πληροφορίες που ελπίζω σκοπίμως να έχουν διαρρεύσει για να διαψευστούν. Ότι προτάθηκε το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν και ο πρωθυπουργός το σκέφτεται σοβαρά. Σας μιλάω εγώ που έχω υπερασπιστεί το σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Όχι όμως για ιδεολογική χρήση της ιστορίας σύμφωνα με τις επιλογές της γειτονικής χώρας. Το Μακεδονία του Ίλιντεν είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού, είναι ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως. Όχι Μακεδονία του Ίλιντεν. Διαβάστε ιστορία».

Keywords
Τυχαία Θέματα