Α.Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης ή εκλογές αν φύγει ο Καμμένος – Και ευθύνες Καραμανλή για την οικονομία – Το λάθος Πολάκη και η Novartis

21:09 9/1/2019 - Πηγή: BankWars

Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο, στην συνέντευξη που έδωσε στην Έλλη Στάη (Open):

Υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών και δήλωσε πως αν ο Π.Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, πράγμα που δεν το πιστεύει, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή. Ερωτηθείς για το αν θα προχωρήσει χωρίς την πλειοψηφία

των 151 βουλευτών, απάντησε: «Συνταγματικά δεν υπάρχει πρόβλημα, πολιτικά όμως είναι σαφές ότι υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση θα πάω σε πρόωρες εκλογές συνταταγμένα και εν ευθέτω χρόνω».

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με τόσο υψηλά επιτόκια όσο ισχύουν τώρα, απάντησε: «Γιατί κυρία Στάη, όταν παίρνατε συνεντεύξεις στον κ. Σημίτη και στον κ. Καραμανλή είχαμε καλύτερα επιτόκια;»

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Κώστα Καρμανλή έχει μεγάλες ευθύνες για την άσχημη πορεία της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε «απολύτως ναι».«Ήταν μια πολύ καλή επιλογή από μέρους μας, αν και προέρχεται από διαφορετικό χώρο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως απέδειξε το ρόλο του, που πρέπει να είναι υπερκομματικός.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

1. Υπερασπίστηκε την συμφωνία των Πρεσπών. «Ήταν πατριωτικό μας καθήκον», είπε. «Δεν υπάρχει θέμα ούτε εθνότητας, ούτε γλώσσας», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν αποτελεί στα βόρεια σύνορά μας απειλή. Για μας και τις επιχειρήσεις μας θα πρέπει να είναι ένας ζωτικός χώρος και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θέλουμε τη διάλυση του κράτους αυτού. «Τι δηλαδή θέλουμε, να έχουμε μια μεγάλη Αλβανία στα βόρεια σύνορα μας;», είπε. Απειλή για την χώρα μας είναι η Τουρκία την οποία και χαρακτήρισε «νευρικό γείτονα.

Για το πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό άμεσα μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα άμεσα θα δώσει στον ΠτΔ, στον ΠτΒ και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον ΠτΒ για να κινηθούν οι διαδικασίες. «Μέσα στον Ιανουάριο;», ρωτήθηκε. Προφανώς, απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

2. «Αν ο Π.Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, πράγμα που δεν το πιστεύω, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή».

«Στη συνάντηση που θα έχουμε την Παρασκευή, θα του ζητήσω να πει καθαρά, αν θα στηρίξει την κυβέρνηση. Αν αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, τότε θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή»… «Δεν πιστεύω όμως πως θα το κάνει. Δεν θα ρίξει νερό στο μύλο των αντιπάλων μας». «Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν έχει αυτήν την άποψη για το Μακεδονικό τώρα. Διαφωνούσε κι απ’ το 2007 επί κυβέρνησης Καραμανλή, με την διπλή ονομασία».

3.Υπογράμμισε ότι «οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Σε πείσμα πολλών αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το Σύνταγμα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγάλο ατού της κυβέρνησης είναι η οικονομία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, μειώθηκε η ανεργία, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και κινείται εκ νέου η οικονομία.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να ελαφρύνουμε τα χαμηλότερα στρώματα, αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να νομοθετήσουμε την 13η σύνταξη. Το μεγάλο μας δίλημμα θα είναι εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο της ανάκαμψης ή θα γυρίσει πίσω».

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με τόσο υψηλά επιτόκια όσο ισχύουν τώρα, απάντησε: «Γιατί κυρία Στάη, όταν παίρνατε συνεντεύξεις στον κ. Σημίτη και στον κ. Καραμανλή είχαμε καλύτερα επιτόκια;»

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Κώστα Καρμανλή έχει μεγάλες ευθύνες για την άσχημη πορεία της οικονομίας, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν «άφησε στο απυρόβλητο» την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στο υπαρκτό σκάνδαλο Novartis, είναι αρμόδια η Δικαιοσύνη να τις διερευνήσει». Χαρακτήρισε λάθος την απόφαση του Παύλου Πολάκη να εξαπολύσει επίθεση κατά της Δικαιοσύνης μέσω των social media,

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

«Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή που ακολουθούμε, τότε άλλαζε θέση», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων. «Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος», σχολίασε.

Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαιας, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας», σημείωσε.

Τον κατηγόρησε για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά. «Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά», τόνισε.

Όλοι τα γνωρίζουμε όλα, είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη δημόσια συζήτηση που «έχει εξαντληθεί». «Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία είναι πολύ σημαντικά και γνωστά και ότι η ζημία θα ήταν τεράστια για τη χώρα. «Σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων μετά από μια συνταγματική αναθεώρηση στην οποία η Ελλάδα οδήγησε τη γείτονα, και έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή μη χάσει κάποιους ψηφοφόρους και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια προβλήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα εξευτελιστεί διεθνώς», υπογράμμισε.

ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS, ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Για τη Novartis, κ. Τσίπρας, επεσήμανε πως πρόκειται για υπαρκτό σκάνδαλο και ότι η δικαιοσύνη θα διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων υπουργών:

«Ο δικός μου θεσμικός ρόλος δεν είναι να γνωρίζω λεπτομέρειες για εν εξελίξει δικαστικά θέματα όπως η Novartis. Όμως το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε μέσω διερεύνησης εκτός της χώρας, από το FBI. Όταν το σκάνδαλο αυτό έκανε εμφάνιση στη δημόσια σφαίρα λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προφανώς δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες, γιατί δεν είχε γίνει έρευνα από τους εισαγγελείς. Τότε είχα μιλήσει για τις πολιτικές ευθύνες. Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, είναι αρμόδια η Δικαιοσύνη να τις διερευνήσει».

Κατά τα άλλα χαρακτήρισε λάθος την απόφαση του Παύλου Πολάκη να εξαπολύσει επίθεση κατά της Δικαιοσύνης μέσω των social media, τονίζοντας όμως πώς υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά:

«Έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά: Όταν εκφέρει κρίση ένα μέλος της κυβέρνησης τότε του επιτίθενται. Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει. Ο αναπληρωτής υπουργός που έχει άμεση εμπλοκή που έχει δώσει μια σειρά από στοιχεία, έστειλε επιστολή στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και διατύπωσε την εκτίμησή του ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Αυτό δεν είναι παρέμβαση, αλλά είναι λάθος και του το επεσήμανα. Αλλά η μήνυση του κ. Σαμαρά σε δικαστικούς λειτουργούς, δεν ήταν παρέμβαση; Ούτε η στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών; Η θεωρία της σκευωρίας δεν είναι παρέμβαση στη δικαιοσύνη; Τι μας λένε; Ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί είναι σκευωροι. Αυτό δεν είναι παρέμβαση; Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

«Εγώ εύχομαι όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση να αποδειχθούν αθώοι. Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι είναι ιδεολογικοί μου αντίπαλοι αλλά δεν θα γίνω ο πρωθυπουργός του κουκουλώματος. Η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει».

ΓΙΑ ΤΟΝ…ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ

Ερωτηθείς για τα περί «Ρασπούτιν» που η αντιπολίτευση λέει πως “λειτουργεί” και επηρεάζει τη Δικαιοσύνη, ο κ.Τσίπρας απάντησε: «Ο Ρασπούτιν ήταν σύμβουλος του τσάρου και ήταν καλόγερος. Δεν έχω σύμβουλους καλόγερους. Ο καθένας κρίνεται. Ο μέσος πολίτης μπορεί να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις».

Keywords
τσιπρας, εκλογες, καμμενος, novartis, εκλογες 2012, ψηφος εμπιστοσυνης, οικονομια, λαθος, novartis, για μας, βουλη, ελλαδα, σκοπια, αθηνα, συνταγμα, δίλημμα, media, δημοσκοπηση, γνώμονα, fbi, εμφάνιση, σαμαρας, επηρεάζει, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, αλβανια, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, θεμα, ιθαγενεια, σφαιρα, fbi, ανεργια, βορεια, γινει, γειτονα, γνώμονα, δυνατοτητα, δίλημμα, δωσει, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελλη, ελλη σταη, εμφάνιση, επηρεάζει, ερευνα, ευθυνη, ζημια, υποθεση, υφος, θετικο, θεωρια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λεπτομερειες, μισθος, μητσοτακης, μηνυση, νερο, οφελος, πεισμα, προβληματα, ρασπουτιν, ρολο, συζητηση, συνταξη, σειρα, τουρκια, φορα, αγορες, ασχημη, για μας, χωρα, media, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα