Μήνυμα Τσίπρα στον Τραμπ: Αντί για στήριξη στην Τουρκία περιμένουμε στήριξη από τους συμμάχους μας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 30ου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου ζήτησε την έμπρακτη υποστήριξη των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης με την Τουρκία.

«Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικότερα από τις ΗΠΑ

πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις ανυπόστατες νομικά συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη. Εφαρμόσαμε μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική. Θεωρώ απαραίτητο αυτή η πολιτική να συνεχιστεί και οι εταίροι μας να στηρίξουν την Ελλάδα

Ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή θα πρέπει να είναι πολύ πιο αποφασιστικός, είτε αυτό αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ή μιας δίκαιης λύσης στην Συρία, ή μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Αντί για λόγια υποστηρικτικά του Τραμπ στην Τουρκία περιμένουμε υποστήριξη από τους συμμάχους μας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το εθνικό δίκαιο» είπε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η χώρα μας βγήκε με ασφάλεια από την κρίση και επανήλθε σε τροχιά δημοσιονομικής ανάκαμψης. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση η προσπάθεια αυτή τη στιγμή που σε αυτήν είχαν αποτύχει τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις σε δύο επάλληλα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν έχουμε απλή ολοκλήρωση ενός προγράμματος αλλά την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας για μια συμφωνία αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή η αποκατάσταση μας επέτρεψε να επιτύχουμε την έξοδο στις αγορές».

Στην 4η Έκθεση Δημοσιονομικής Εποπτείας, η Επιτροπή θεωρεί ότι μεσομακροπρόθεσμα το χρέος είναι βιώσιμο και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας χαμηλή. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας κάτι που αντικατοπτρίζεται σε χαμηλά επιτόκια τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανακτήσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας που είχαμε απωλέσει εξαιτίας της κρίσης χρέους. Παράλληλα εφαρμόσαμε ένα εκτεταμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, το ασφαλιστικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος, μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προταχθούν της δημοσιονομικής προσαρμογής όπως και η ρύθμιση χρέους έπρεπε να προηγηθεί».

«Παράλληλα θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και πάλι την οικονομία. Με τον εκσυγχρονισμό του νόμου Κατσέλη, το νόμο για τα κόκκινα δάνεια, το σχέδιο Ηρακλής καταφέραμε την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος. Πέρσι σας είχα διαβεβαιώσει ότι το 2019 θα ήταν πολύ παραγωγικό έτος για την οικονομία».  Ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε 5 πυλώνες που επιβεβαίωσαν αυτό.

Από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019 διαθέσαμε 3 δις ευρώ σε μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης. Τον Ιούλιο του 2019 παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση μια ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ 2% και απεγκλωβισμένη από την κρίση χρέους και ένα μαξιλάρι 37 δις ευρώ, με δημοσιονομική υπεραπόδοση και άνοδο των επενδύσεων, αποκλιμάκωση των οφειλών προς τις επιχειρήσεις, άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ενώ βελτιώσαμε και πολλούς κοινωνικούς δείκτες ειδικά σε ότι αφορά την εργασία ενώ αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και μειώσαμε την ανεργία κατά 10 μονάδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στη Ν.Δ. και τον τρόπο που αντιπολιτεύτηκε, κάτι που όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει. Όπως σημείωσε αποτελεί «υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να μην αντιστρέψει την πορεία ανάκαμψης» και είναι χρέος της είναι να μην επιστρέψουμε στις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση. Δηλαδή, όχι επιστροφή στο γνωστό πελατειακό κράτος, στη διαπλοκή και στα χατίρια στην εγχώρια ολιγαρχία, όχι στην επιστροφή στην κατασπατάληση πόρων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε το αύριο της χώρας αγνοώντας τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ο ρόλος της Ελλάδας ως μιας κρίσιμης χώρας στον Παγκόσμιο χάρτη στα σύνορα 3 Ηπείρων δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς σταθερότητα τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την κατεύθυνση όταν τα Βαλκάνια βυθιζόντουσαν στην κρίση κάναμε ένα βήμα μπροστά και πετύχαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που ελπίζω να μην διακοπεί και πάλι. Απέναντι σε όσους προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες θέλουν την Ελλάδα μια χώρα αδράνειας ή και εθνικισμού. Φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ στην λύση του Κυπριακού.

Πρωτοστατήσαμε στην θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πετύχαμε τη Συμφωνία με την Ε.Ε. που βοήθησε σημαντικά στην μείωση των θανάτων στο Αιγαίο και τον έλεγχο των ροών. Προστατέψαμε αξίες, όπως την αλληλεγγύη και τους ευάλωτους ανθρώπους απέναντι σε όσους μιλούσαν για «εθνοεποικισμούς». Ούτε στιγμή δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε πίσω από την ισχυροποίηση της θέσης μας στην Ευρώπη πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα