Μήνυμα σιγουριάς για την αναπτυξιακή πορεία της Πειραιώς από τον Χ. Μεγάλου στους αναλυτές

Μήνυμα στους αναλυτές για την αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας Πειραιώς έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2023, των ισχυρότερων στην ιστορία της.

Δεδομένης της εμπιστοσύνης που κατακτήθηκε όταν υλοποιήθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Μεγάλου, δήλωσε με άνεση, βέβαιος για την επίτευξη των στόχων της επόμενης τριετίας, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο  business plan

της τράπεζας.

Ως προς τα κέρδη, οι  εκτιμήσεις της διοίκησης είναι ότι η ετήσια καθαρή κερδοφορία θα διαμορφωθεί γύρω στο 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026.

Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι  η τράπεζα θα “προστατέψει” τα σημερινά επίπεδα καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) και τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας έτσι ισχυρή μερισματική απόδοση.Η  Πειραιώς στοχεύει στη διανομή μερίσματος 10% από τα κέρδη του 2023 και αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα καθώς στο business plan 2024-2026 προβλέπεται διανομή μερίσματος περίπου 25% από τα κέρδη του 2024, 50% από τα κέρδη του 2025 και 50% από τα κέρδη του 2026.

Ερωτηθείς ο κ. Μεγάλου για το ενδεχόμενο η μείωση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ να είναι ταχύτερη και μεγαλύτερη από τα δεδομένα που χρησιμοποιεί η τράπεζα στο  business plan, υπογράμμισε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους δεν θα επηρεαστούν και θα ανέλθουν σε 1,9 δισ. ευρώ εφέτος και 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2025 – 2026.

Όπως εξήγησε σε αυτό το σενάριο η τράπεζα θα έχει οφέλη από το μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων και ρευστότητας μέσω των αγορών και της καταθετικής βάσης, αλλά και από τη στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου που εφαρμόζει.

Ως προς την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο NPE μειώθηκε στο 3,5% το 2023 από 6,8% το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας στα 1,3 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τράπεζας, ο κ. Μεγάλου είπε  ότι εξετάζονται σενάρια τόσο για πωλήσεις, όσο και για ενίσχυση της απόδοσής του με αναπροσαρμογές στα ενοίκια.

Σημαντική, τέλος, εξέλιξη το 2024 θα είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους, καθώς το προσωπικό, πρέπει να περιοριστεί στα 7.000 άτομα μέσω και της εφαρμογής προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο προβλέπεται να είναι το τελευταίο.

B&B

Keywords
Αναζητήσεις
minyma-sigourias-gia-tin-anaptyxiaki-poreia-tis-peiraios-apo-ton-ch-megalou-stous-analytes.htm
Τυχαία Θέματα