ΜΙΝΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2018 – ΣΤΟΧΟΣ Η ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

08:27 8/3/2017 - Πηγή: BankWars

Επιχείρηση “ομαλότητα για την αγορά και τις τράπεζες” από πλευράς θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, που φαίνεται ότι καταλήγουν οριστικά σε μίνι συμφωνία, μέχρι το 2018, που λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Η μίνι συμφωνία δεν εξασφαλίζει εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα.

Νέες διαβουλεύσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και δανειστών θα αρχίσουν σήμερα το μεσημέρι. Στις χθεσινές διαβουλεύσεις που τελείωσαν μετά τα μεσάνυχτα, έγινε ορατή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement – SLA) όσον αφορά στο τι θα γίνει μέχρι

τον Αύγουστο του 2018. Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα περιλαμβάνει και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Πολύ δύσκολη πάντως η συμφωνία για το “μετά”, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στις απόψεις του και η ευρωπαική πλευρά στις δικές της, χωρίς να αντικρούει το Ταμείο, εκεί που η ίδια έχει συμφωνήσει με τις ελληνικές θέσεις.

Το ΔΝΤ δέχεται ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 είναι μηδενικό, καθώς έχει δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ για το 2016. Άρα, συνυπογράφει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά από την πιστοποίηση των σχετικών αριθμών τον Απρίλιο από τη Eurostat, χωρίς νέα μέτρα για το 2018.

Στο απόλυτο “κενό” παραμένουν τα μέτρα για το 2019 (μείωση αφορολογήτου, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 ή το 2020), με παράλληλο όμως, το άγνωστο, μέχρις στιγμής, πρόγραμμα των “θετικών μέτρων”.

Ως προς τα θετικά μέτρα, το ΔΝΤ επιμένει στη συνταγή μείωσης των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί, το πακέτο των αντίμετρων να εστιάζεται σε παροχές στις κατώτερες εισοδηματικά τάξεις.

Η συμφωνία για τα δημοσιονομικά μεγέθη έως το 2018 δεν οδηγεί αυτομάτως και σε staff level agreementΓια να υπάρξει μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα θα πρέπει εκτός από τα μεγέθη του 2018 να αποσαφηνιστούν οι παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα, δηλαδή τουλάχιστον έως το 2021 σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή να υπάρξει προνομοθέτηση για τη μείωση του αφορολογήτου και τη μείωση των συντάξεων.Αυτοί άλλωστε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει να περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 που η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν παραδώσει ήδη από χθες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και στους Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νικόλα Τζιαμαρόλι κοστολογημένες παρεμβάσεις και σενάρια για τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, αλλά και για τα θετικά μέτρα.

Το bankwars, έχει από προχθες επισημάνει, όσον αφορά στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων, ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει “με κουμπάρο τον Γιάννη Στουρνάρα”:

http://www.bankwars.gr/%ce%b8%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%83-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%bf/

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

Μπορεί η δήλωση Σόιμπλε να επικεντρώνεται στο «Είμαστε “ανοιχτοί” στο να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, όχι τώρα αλλά το 2018 και εφόσον καταστεί αναγκαία η υιοθέτηση νέων μέτρων ελάφρυνσης» και στο “είναι στο χέρι της Ελλάδας η απόφαση για το αν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη», όμως στις δηλώσεις, υπάρχουν στοιχεία “παράθυρα” για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Εάν όλες οι πλευρές στηρίξουν τη συμφωνία, τότε είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει», είπε, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων.Όσον αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Σόιμπλε παρέπεμψε στους θεσμούς, εξηγώντας πως ο καθορισμός των στόχων θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα