«Μήλον της Εριδος» οι θέσεις εργασίας στο Τ.Τ. (imerisia.gr)

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν στην επόμενη φάση λειτουργίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διχάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την τρόικα που διαπραγματεύονταν σκληρά και χθες, μέχρι αργά το απόγευμα. Το ίδιο θέμα διχάζει επίσης την τρόικα και τα πολιτικά κόμματα τα οποία

υπέγραψαν στο τελευταίο Μνημόνιο τον διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλό» τμήμα και «κακό» και την απορρόφηση του υγιούς τμήματος από συστημική τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι με το «σπάσιμο» μιας τράπεζας, οι συμβάσεις των εργαζόμενων ακυρώνονται σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο. Μέχρι χθες αργά το βράδυ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είχε λάβει την έγκριση από την τρόικα να προχωρήσει στον διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και να δημιουργήσει το Νέο Τ.Τ. κατά τα πρότυπα της Νέας Proton Bank. Ο αριθμός των εργαζόμενων για τους οποίους θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας είναι ο κυριότερος λόγος, ενώ το γενικότερο σκεπτικό της τρόικας είναι να πειστεί ότι η νέα, μεταβατική τράπεζα που θα προκύψει (bridge bank) θα είναι βιώσιμη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα εκτιμά ότι για να είναι βιώσιμη η νέα μεταβατική τράπεζα, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις εργασίες τους τουλάχιστον τα 2.200 άτομα. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι δε θα ανοίξουν την τράπεζα αν δεν διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, ενώ κύκλοι από το αρμόδιο υπουργείο αντιπρότειναν στην τρόικα να μειωθούν κατά 25 – 30% οι μισθοί όλων των εργαζόμενων έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά το λειτουργικό κόστος της τράπεζας και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο μέρες κατά την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, συμφωνήθηκε ότι θα ζητηθεί από την τρόικα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας στη νέα μεταβατική τράπεζα και να ανοίξουν εκ νέου οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση απορρόφησης του Νέου Τ.Τ. ύστερα από τρεις μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά το ότι έκαναν παρέμβαση οι πολιτικοί αρχηγοί, η τρόικα επιμένει στη θέση της για μείωση των εργαζόμενων και ζητά περί τα 1.000 άτομα να απομακρυνθούν πάραυτα. Γι αυτό άλλωστε το λόγο, δεν έδωσε την έγκρισή της για να προχωρήσει το ΤΧΣ στο «σπάσιμο» της τράπεζας την προηγούμενη Παρασκευή.

Πώληση
Στόχος είναι να καταστεί η τράπεζα ελκυστική άμεσα ώστε να πωληθεί μέσα στους επόμενους μήνες και το αργότερο ως τον Ιούνιο, ενώ από την πλευρά των επικεφαλής του ΤΧΣ θα πρέπει να έχει ληφθεί η απόφαση έως αύριο. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι του Τ.Τ. πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Τ. Θωμόπουλο, πρόεδρο του ΤΧΣ και δήλωσαν ότι συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα