Μιχάλης Αγγελόπουλος: Πρόταση για Σύμφωνο για τα Νησιά και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης

17:36 1/9/2022 - Πηγή: BankWars

Με το ψήφισμα της 7ης Ιουνίου 2022:  «Νησιά της ΕΕ και πολιτική συνοχής: τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές προκλήσεις (2021/2079(INI))» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την δημιουργία ενός συμφώνου για τα νησιά και να εκπονήσει ένα κοινό Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης.

Του Μιχάλη Α. Αγγελόπουλου*

Η Ευρώπη δεν είναι μόνον οι ηπειρωτικές της περιοχές. Αποθετήριο πολιτισμού και ιστορίας είναι και τα πολυάριθμα νησιά της αλλά

και τόποι ανθρώπινης δημιουργίας και κοινωνικής συνοχής.

Πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή να προβεί σε δυναμική αξιολόγηση του άρθρου 174 της Συνθήκης  για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)[i] και με την υιοθέτηση μιας πραγματικής ευρωπαϊκής ατζέντας για τα νησιά να καταρτίσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική που α) θα συνάδει με τις τοπικές ανάγκες και πραγματικότητες στην πράξη και β) θα συνυπολογίζει τις ιδιαιτερότητες καθεμίας από τις θαλάσσιες λεκάνες της ΕΕ. Ζητεί παράλληλα από την Επιτροπή, να εκπονήσει μελέτη σχετικά με  τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αυτές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί επίσης να προετοιμαστεί, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί, το συντομότερο δυνατό, ένα σύμφωνο για τα νησιά, με τη συμμετοχή των βασικών ενδιαφερόμενων μερών και συγκεκριμένα των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, των οικονομικών και κοινωνικών φορέων, της κοινωνίας των πολιτών, των ακαδημαϊκών κύκλων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, με βάση αναφοράς το σύμφωνο για τις πόλεις καθώς και το μελλοντικό αγροτικό σύμφωνο.

Τέλος το δημοκρατικό βήμα της Ευρώπης (Ε.Κ.) υπογραμμίζει ότι ο διάλογος με τις νησιωτικές κοινότητες, και μεταξύ τους, είναι πολύ σημαντικός ώστε να ενθαρρυνθεί η εγγύτητα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, να δημιουργηθούν πολιτισμικές γέφυρες, να τονωθεί το ενδιαφέρον για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να εμπλουτιστεί το σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης με καλές πρακτικές και εξειδικευμένες προτάσεις από τις Ευρωπαϊκές νησιωτικές περιοχές.

Ο Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος είναι:
Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κίνησης Ελλάδας
Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής

[i] Άρθρο 174 ΣΛΕΕ

(πρώην άρθρο 158 της ΣΕΚ)

Η Ένωση, προκειμένου να προαχθεί η αρμονική ανάπτυξη του συνόλου της, αναπτύσσει και εξακολουθεί τη δράση της με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής της συνοχής.

Η Ένωση αποσκοπεί, ιδιαίτερα, στη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών.

Μεταξύ των εν λόγω περιοχών, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτικές περιοχές, τις περιοχές που συντελείται βιομηχανική μετάβαση και τις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως οι υπερβόρειες περιοχές που είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες και οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα